Duitse aanvoer levensmiddelen onder druk door uitval werknemers

De aanvoer van levensmiddelen in Duitsland verloopt goed, maar staat wel zwaar onder druk door het wegvallen van buitenlandse werknemers. Dit zei de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner. Er is een minimum aantal mensen aan het werk in de hele keten van boer tot winkel. Veel buitenlanders komen niet meer werken als gevolg van de beperkingen die voor de bestrijding van het coronavirus zijn opgelegd. Met name de vleessector en de zuivel kampen volgens Klöckner met personeelsgebrek.

Het gaat vooral om werknemers uit Tsjechië en Polen die normaal gesproken pendelen tussen hun huis en hun werk in Duitsland. Ook dreigen tienduizenden seizoenswerkers weg te blijven. In maart zijn er in de Duitse landbouw ongeveer 30.000 extra krachten nodig en in mei zelfs 80.000. De minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer is op zoek naar extra mankracht onder meer onder asielzoekers en studenten.

Polen heeft radicale maatregelen getroffen om het coronavirus buiten de deur te houden. Vanaf vrijdag moeten ook terugkerende grenswerkers twee weken in quarantaine. In de aan Polen grenzende deelstaat Brandenburg is daardoor de nood al zo hoog, dat die heeft besloten Polen te betalen om te blijven. Werknemers die in Polen wonen en in Brandenburg werken, krijgen volgens de plannen van de deelstaatregering vanaf vrijdag een vergoeding van 65 euro per dag om in de Bondsrepubliek te blijven. Daar komt nog eens 20 euro bij voor elk gezinslid dat in Brandenburg verblijft. De deelstaat hoopt hiermee voldoende tegemoet te komen aan de extra kosten die de Poolse forenzen maken als ze niet naar huis gaan, voor bijvoorbeeld onderdak in pensions of hotels.