Dodental door uitbraak westnijlvirus in Spanje stijgt naar 4

Het westnijlvirus kan symptomen veroorzaken die lijken op griep, maar in extreme gevallen kan het resulteren in rillingen, koorts, coma en een dodelijke zwelling van het hersenweefsel, bekend als encefalitis. Het kan ook meningitis (hersenvliesontsteking) veroorzaken. beeld Unsplash
2

Het dodental door een uitbraak van het westnijlvirus in Zuid-Spanje, dat wordt verspreid door muggen, is gestegen tot vier.

Een 87-jarige vrouw die met de ziekte in het ziekenhuis werd opgenomen in de stad Puerto Real in de zuidwestelijke provincie Cadiz, is het laatste dodelijke slachtoffer van de uitbraak, zei de gezondheidsafdeling van de regionale regering van Andalusië.

Drie andere ouderen zijn overleden aan de ziekte in de naburige provincie Sevilla, waar de uitbraak eerder dit jaar begon in de steden Coria del Rio en La Puebla del Rio, beide gelegen naast de moerassen van Guadalquivir.

Tien andere mensen zijn in het ziekenhuis met de ziekte opgenomen in de twee provincies, van wie vier op de intensivecareafdelingen liggen.

Het westnijlvirus kan symptomen veroorzaken die lijken op griep, maar in extreme gevallen kan het resulteren in rillingen, koorts, coma en een dodelijke zwelling van het hersenweefsel, bekend als encefalitis. Het kan ook meningitis (hersenvliesontsteking) veroorzaken.

Het virus werd voor het eerst ontdekt in Oeganda in 1937 en wordt gedragen door vogels. Vooral paarden en mensen zijn gevoelig voor infectie.

Overdracht van het westnijlvirus: tussen muggen en vogels en van muggen naar mens en paard. beeld RD

Hoe raak je besmet?

Besmetting gebeurt via geïnfecteerde muggen. De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren. Onder natuurlijke omstandigheden wordt het virus niet van mens naar mens overgebracht. Maar het is wel mogelijk dat iemand besmet wordt door bloed- of orgaantransplantatie, aldus het RIVM.

De regionale regering van Andalusië heeft verschillende moerasgebieden besproeid met pesticiden om muggen te doden en het risico op overdracht van het westnijlvirus te verkleinen. Mensen worden aangespoord om klamboes en horren in hun huizen te installeren.

De uitbraak komt op het moment dat Spanje ook vecht tegen het coronavirus met bijna 30.000 doden in het land.