Dodental bosbranden Californië loopt verder op

Bosbrand bij Malibu. beeld AFP

Bij bosbranden in Californië zijn minstens negen mensen om het leven gekomen. Donderdag kwamen door de vlammen vijf mensen om in het stadje Paradise. De slachtoffers waren verbrand in hun auto’s. Een dag later werden nog eens de lichamen van vier slachtoffers gevonden, maakte de sheriff van Butte County bekend.

Door meerdere branden zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Meer dan 6700 huizen en bedrijven zijn verwoest door het vuur dat woedt zo’n 145 kilometer ten noorden van Sacramento. Bij de bestrijding zijn drie brandweermensen gewond geraakt, meldden overheidsmedewerkers.

Er worden nog zeker 35 personen vermist, laat de sheriff weten. Het vuur, dat donderdag uitbrak aan de rand van het Plumas National Park, trok zo snel over Paradise heen dat veel mensen hun auto’s moesten verlaten en voor hun leven moesten rennen door de hoofdstraat van het bergstadje. Onder de achtergelaten voertuigen was ook een schoolbus. Bij zonsondergang vrijdag was slechts vijf procent van de bosbranden geblust.

Ook in het zuidelijk gelegen Malibu in Californië hebben duizenden mensen hun huizen moeten verlaten. Sommigen zochten een veilig heenkomen op de stranden. Er is geen nieuws over slachtoffers. „Het vuur woedt nu ongecontroleerd en trekt naar de dichtbevolkte delen van Malibu”, liet het stadsbestuur weten. „Alle bewoners moeten onmiddellijk vertrekken.”