Dewinter naar Marokko

BRUSSEL (ANP) – Filip Dewinter, voorman de rechtse partij Vlaams Belang, trekt begin volgende maand naar het hol van de leeuw. Hij gaat in Marokko zelf pleiten voor de komst van minder Marokkanen naar België. Ook wil hij tijdens een persconferentie oproepen tot de mogelijkheid om in België veroordeelde Marokkanen in eigen land de straf uit te laten zitten.

Het Vlaams Belang, opvolger van het vorig jaar voor racisme veroordeelde Vlaams Blok, kondigde eerder al een promotiecampagne in Marokkaanse media aan. Samen met partijkopstuk Gerolf Annemans en Belang–voorzitter Frank Vanhecke gaat Dewinter van 8 tot en met 10 december nu ook naar de Marokkaanse hoofdstad Rabat om via de media en bij de overheid te pleiten voor de komst van minder Marokkanen naar de lage landen.

„Het Vlaams Belang wil duidelijk maken dat Vlaanderen niet het land van melk en honing is voor alles en iedereen. Het Vlaams Belang wil hiermee de inwijking van Marokkanen in ons land beperken", aldus de partij in een donderdag verspreide verklaring. Vooral in bolwerk Antwerpen pleit de partij al jaren tegen de komst van Marokkanen, die van alle migranten de meeste kritiek te verduren krijgen.

Volgens Dewinter wordt het „standpunt van het Vlaams Belang al te dikwijls voorgesteld als zijnde racistisch en xenofoob". De bedoeling is in Rabat „duidelijkheid te scheppen" en er tevens bij de Marokkaanse overheid op aan te dringen „paal en perk te stellen" aan de komst van illegale Marokkaanse vreemdelingen naar België.