Democraten: Trump wist van Russische premies om soldaten VS te vermoorden

President Donald Trump. beeld AFP, Mandel Ngan

Volgens de Democraten, de politieke tegenstanders van de Amerikaanse president Trump, moet de president hebben geweten dat Rusland geld betaalde om Amerikaanse troepen in Afghanistan te laten vermoorden.

Moskou zou de radicaalislamitische talibanrebellen premies hebben gegeven om militairen uit te schakelen van de troepen die onder leiding stonden van de Verenigde Staten.

Trump moet op zijn minst op de hoogte zijn geweest van de aantijgingen, aldus de Democraten dinsdag na een informatiebijeenkomst in het Witte Huis. De president noemde het in het openbaar een broodjeaapverhaal, zei de Democratische voorman Hoyer. Maar volgens hem is tijdens de briefing van het Witte Huis niet gezegd dat de informatie ongeloofwaardig was. De Democraten willen nu dat het hele parlement wordt geïnformeerd.

De Democratische uitdager van Trump bij de verkiezingen in november, Joe Biden, overweegt een geheime briefing over de affaire aan te vragen. Hij reageert op onthullingen van The New York Times dat de president in februari schriftelijk zou zijn geïnformeerd.

Volgens de krant hebben Amerikaanse functionarissen elektronische data onderschept van grote financiële transfers naar de taliban. Het geld kwam van een bankrekening die door de Russische militaire inlichtingendienst werd gecontroleerd. De analisten zagen daarin bewijs dat Rusland heimelijk premies bood voor het doden van Amerikaanse militairen en coalitietroepen in Afghanistan.

De president had zondag gezegd dat hij nooit op de hoogte was gebracht over de Russische premies.