Democraat Bloomberg stapt uit de voorverkiezingen

Voorverkiezingen
Mike Bloomberg. beeld AFP

De vroegere burgemeester van New York en multimiljardair Michael Bloomberg stapt uit de Democratische voorverkiezingen. Hij was er niet in geslaagd democratische kiezers te overtuigen dat hij de beste keuze was om president Donald Trump in november te verslaan, ondanks recorduitgaven van meer dan een half miljard dollar. Bloomberg geeft nu zijn steun aan Joe Biden, liet hij woensdag weten.

„Een haalbaar pad naar de nominatie bestaat niet meer,” zei Bloomberg in een verklaring, nadat hij er niet in geslaagd was overwinningen te behalen in zijn verkiezingsdebuut op Super Tuesday. Hij pompte in iets meer dan drie maanden honderden miljoenen dollars in zijn campagne en dure tv-spotjes, maar zijn op geld gebaseerde strategie werkte niet. Na Super Tuesday, met voorverkiezingen in veertien staten, is er voor hem geen kans meer de nominatie veilig te stellen, schreef Bloomberg.

Als hij zelf in de race bleef, zou dat alleen maar het doel van het verslaan van de Amerikaanse president Donald Trump bemoeilijken, benadrukte hij. De 78-jarige presteerde teleurstellend bij de voorverkiezingen in de veertien staten. Hij won alleen in Samoa, een buitengebied van de Verenigde Staten met minimaal politiek belang, en wist in geen enkele Amerikaanse staat te winnen. Biden daarentegen maakte een verrassende comeback op Super Tuesday en won in de meeste van de veertien staten.

Nu Bloomberg zich heeft teruggetrokken blijven naast Biden alleen de linkse senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren over als serieuze uitdagers. Het congreslid Tulsi Gabbard, die ook nog in de race is, geldt als volledig kansloos.

Voor Bloomberg was de stemming op dinsdag zijn eerste test. Hij was erg laat, eind november, in de race voor de Democratische kandidatuur gestapt en had bij de eerste voorverkiezingen in februari niet meegedaan.

President Donald Trump dreef eerder op de dag nog de spot met Bloomberg. „Verreweg de grootste verliezer vannacht is Mini Mike Bloomberg”, twitterde de president. „Zijn ‘politieke’ consultants hebben hem misleid. Hij ging voor 700 miljoen dollar het schip in en het leverde hem alleen de bijnaam Mini Mike op en de complete vernietiging van zijn reputatie. Goed bezig Mike!”