Centrum-links grootste in Toscane, Italiaans parlement kleiner

De regering van premier Giuseppe Conte heeft de eerste waarderingstest sinds de uitbraak van de coronacrisis in Italië doorstaan. In Toscane bleef centrum-links, met vrijwel alle stemmen geteld, de grootste coalitie bij de regionale verkiezingen. De streek rond Florence is al vijftig jaar een progressief bolwerk en dat verandert niet, ondanks de hoge verwachtingen van het rechts-populistische blok van Lega-leider Matteo Salvini.

De sociaaldemocraat Eugenio Giani kreeg ruim 48 procent en presteerde daarmee boven verwachting. Zijn 33-jarige Lega-concurrente Susanna Ceccardi kwam uit op iets meer dan 40 procent en gaf haar nederlaag toe voordat de definitieve uitslag bekend was, tot opluchting van Giani en in zijn kielzog Conte. Eerder dit jaar lukte het de belangrijkste regeringspartij ook in Emilia-Romagna een aanval van Lega te pareren.

Lega en zijn conservatieve bondgenoten zegevierden wel zoals voorspeld in Veneto en Ligurië. In Veneto schaarde Luca Zaia zelfs driekwart van de kiezers achter zich. Ook in Marche (Marken) draagt de Democratische Partij (PD) de macht over aan de rechtse oppositie. In Campania en in de zuidelijke regio Puglia, waar de strijd aanvankelijk gelijk op ging, overtuigden de linkse lijsttrekkers wel.

Behalve de verkiezingen in zeven van de twintig Italiaanse regio’s, werd tevens een referendum gehouden over beperking van het aantal nationale parlementariërs. Meer dan twee derde van de Italianen stemde in met minder leden in het Lager- (naar 400) en Hogerhuis (naar 200). Nu zetelen er in Rome nog 945 in totaal. Amper 30 procent zei nee tegen deze hervorming.

Die bezuinigingsmaatregel is een succesje voor de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S), die na het opstappen van Lega verrassend een regeringscoalitie vormde met de progressieven onder leiding van de onafhankelijke Conte. M5S was een groot pleitbezorger van deze hervorming, niet alleen omdat het veel geld bespaart maar logischerwijs ook de efficiëntie van het parlement ten goede komt.