Cadeau voor pa of ma: uurtje schieten voor 10 dollar

Bij H&H Shooting Sports in Oklahoma City kun je voor tien dollar een uurtje schieten. Voor 100 dollar huur je een pistool voor een halfjaar. beeld RD

Kinderen die in de Amerikaanse stad Oklahoma City een verjaardagscadeautje voor hun vader –of moeder, dat kan ook– zoeken, kunnen bij de H&H Shooting Sports terecht. Voor 10 dollar mag pa of ma een uurtje schieten.

Belangrijk is wel vooraf af te spreken, want het is altijd druk, ook al zijn er in totaal 61 schietbanen.

Enigszins grinnikend vertelt wapenverkoper Mike Pherson de recente belevenis van een van zijn klanten. De man zat thuis op het toilet toen hij gekriebel aan zijn onderlijf voelde. Verschrikt stond hij op en zag een slang in de toiletpot. „Gelukkig had hij een wapen in huis en kon hij schieten. Resultaat? Wc-pot kapot en slang dood. En daar ging het om. Daarvoor heb je een wapen in huis. Voor je veiligheid”, zegt Pherson, voormalig politieman.

youtube

Wie de enorme wapenwinkel van Pherson bezoekt, is verrast. Het winkelpand bevindt zich in een buitenwijk van Oklahoma City en staat niet weggestopt in een achterafhoekje, maar juist op een A1-locatie langs de snelweg.

Bezoekers behoeven zich niet te legitimeren. Elke klant wordt vriendelijk verwelkomd. De gedachte dat het kopen van een wapen een wat duistere zaak is, wordt hier direct weggenomen.

De winkel is overzichtelijk en klantvriendelijk ingericht. Wie een wapen zoekt, is hier aan het goede adres. Er is van alles te koop: jachtgeweren, halfautomatische geweren, pistolen en messen. Niet alleen schietgrage mannen kunnen er hun hart ophalen, ook vrouwen die voor hun veiligheid een pistool in hun handtas willen hebben, kunnen er terecht.

Iedere niet-Amerikaan die H&H Shooting Sports bezoekt, zal zich erover verbazen hoe eenvoudig het is om hier een wapen te kopen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor zo’n 200 dollar ben je hier al de eigenaar van een gloednieuw pistool – een aanbieding, dat wél natuurlijk.

2018-07-13-BUI2-pomeroy-5-FC_webEvangelicals pal achter wapenbezit

Voor wie de uitgave in één keer te veel vindt, zijn betalingsregelingen mogelijk, en wie nog niet weet of hij schieten leuk gaat vinden, kan het wapen een halfjaar huren voor 100 dollar. Omzetcijfers geeft Pherson niet, maar als hem wordt gevraagd of deze in de miljoenen lopen lacht hij instemmend.

Op een doordeweekse dag zijn er ’s morgens zo’n vijftien klanten, meest oudere mannen. Maar er loopt ook een vader met twee zonen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Zij laten zich uitvoerig voorlichten door een verkoper die vader en de twee pubers het gewicht van een pistool laat voelen.

Behalve dat bij deze wapenhandel, de grootste in de staat Oklahoma, pistolen en geweren gekocht kunnen worden, is het mogelijk er theoretische cursussen in het wapengebruik te volgen. Elke dag zijn er groepen die hiervan gebruikmaken.

Wie het schieten in de praktijk wil leren, kan hier ook terecht. H&H Shooting Sports beschikt over verschillende soorten schietbanen. Het is in de winkel soms een oorverdovend lawaai.

Bij elke schietbaan is het druk. Niet alleen stevig gebouwde mannen richten de loop op de papieren mensfiguur die aan het einde van de schietbaan zichtbaar is; ook vrouwen en meisjes oefenen daar.

Overigens is het volgens Pherson niet zo dat iedereen zomaar even langs kan rijden om een geweer op te halen. Wie met een vuurwapen naar buiten gaat, zal binnen eerst moeten hebben laten zien dat hij bevoegd is om een geweer of pistool te bezitten. Bij het aanvragen van een licentie helpt H&H Shooting Sports graag. „Niet iedereen is er even bedreven in om formulieren in te vullen”, zegt de wapenhandelaar.

Pherson betwist dat de procedure niet veel voorstelt. „Het onderzoek is best grondig. Wie een strafblad heeft, geestelijk minder vermogens heeft of verslaafd is aan drugs mag geen wapen hebben. Dat is een heldere regel.”

Dat er ondanks deze screening toch dingen fout gaan, ligt volgens Pherson deels aan onachtzaamheid van de wapenbezitter en deels aan de opvoeding van jongeren. Wie een wapen heeft moet secuur zijn, is zijn stelregel.

Pherson wijst erop dat de grote schietpartijen zich pas ná 2000 voordeden. Toen was het al meer dan dertig jaar mogelijk om wapens per post te bestellen en thuis te laten bezorgen. Dus er was ook toen een mogelijkheid om een wapen te pakken te krijgen. Toch waren er vóór 2000 nauwelijks incidenten. Dat heeft echt met de opvoeding te maken. Pherson vindt het dan ook veel te ver gaan om wapenbezit nog meer aan banden te leggen.

Ook toeristen weten wapenwinkel te vinden

Het zijn niet alleen (potentiële) kopers die naar H&H Shooting Sports aan de rand van Oklahoma City komen. De wapenwinkel trekt ook veel toeristen aan, die zich vervolgens vergapen aan dit typisch Amerikaanse fenomeen.

Eigenaar Pherson: „Vorige week was hier nog een vijftal Britse jongeren dat twee uur lang kwamen schieten. Ze hadden de middag van hun leven. Soms stoppen hier bussen met toeristen uit Japan of Korea om één of twee uur te schieten. Hen gaat het vooral om de sensationele plaatjes die ze dan trots naar het thuisfont kunnen sturen.”

Het assortiment beperkt zich niet tot alleen tot schiettuig. Er zijn ook tal van accessoires te koop: holsters, draagriemen, opbergkluizen, kogelvrije vesten en gehoorbeschermers.

Een pistool of revolver voor een paar honderd dollar ligt voor veel klanten nog wel binnen handbereikt. Anders wordt het met het duurdere assortiment dat H&H aanbiedt. Pherson: „Wie meer wil uitgeven, kan ook terecht.” In een vitrinekast staan dubbelloops geweren van drie- of vierduizend dollar. „Daar verkopen we er elke week meer dan tien van”, zegt Pherson.