Busongeluk op Madeira; 29 toeristen komen om

De bus raakte door nog onbekende oorzaak in een bocht van de weg in Caniço, in het zuidoosten van het eiland. beeld EPA
2

Bij een ongeluk met een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira zijn 29 doden en 27 gewonden gevallen. De doden zouden voornamelijk Duitsers zijn. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers.

In heuvelachtig gebied raakte de touringcar woensdag om 18.30 uur in een bocht van de weg, sloeg over de kop en kwam op een huis terecht. De officiële oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend, maar vermoed wordt dat de buschauffeur de macht over het stuur verloor.

Het ongeluk gebeurde in Caniço, in het zuidoosten van het eiland Madeira, dat zo’n 875 kilometer ten zuidwesten van het Portugese vasteland af ligt, ter hoogte van Marokko. De bus was van Hotel Quinta Splendida op weg naar de hoofdstad van het eiland Funchal. Op Madeira is het door Paastoerisme erg druk.

Het ongeluk is volgens de lokale media het meest ernstige busongeluk op het eiland sinds 2005. Toen kantelde een toeristenbus en vielen vijf doden en drie gewonden.

Volgens Portugese media zaten er 55 voornamelijk Duitse toeristen in de bus. De identiteit van de slachtoffers was donderdag nog niet bekend. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zou van de Portugese autoriteiten hebben vernomen dat er voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers zijn.

Chauffeur

De Portugese gids en de chauffeur hebben het ongeluk overleefd en zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa, en de vertegenwoordiger van Portugal op Madeira, Ireneu Barreto hebben hun medeleven betuigd aan de nabestaanden en aan de Duitse president en de Duitse ambassadeur.