Britse premier May bekritiseerd om uitspraken over geloof

May. Beeld AFP

De Britse premier Theresa May is bekritiseerd om uitspraken die ze heeft gedaan over haar persoonlijk geloof. Ze mag haar positie niet gebruiken om het christendom te bevorderen, stelt de National Secular Society, een organisatie die het secularisme in Groot-Brittannië promoot.

Dat schrijft de Britse krant Independent. In een uitzonderlijk interview met zondagskrant The Sunday Times zei de premier afgelopen zondag dat haar geloof haar sterkt in de overtuiging dat ze „het goede doet”.

De premier reageerde daarmee op de vraag hoe ze zich wapent voor haar werk en de moeilijke beslissingen rondom onder meer het brexitdossier. „Als je weet dat je het goede doet, geeft dat het vertrouwen en de energie om de boodschap over te brengen.” Daarbij put May kracht uit haar persoonlijk geloof. „Ik ben lid van de Church of England. Dus dat ligt achter wat ik doe.”

Na de uitspraken van May riep de National Secular Society de premier op haar positie niet te gebruiken om het christelijk geloof te promoten. Directeur Stephen Evans: „Er zijn veel mensen die op hun geloof steunen in moeilijke tijden en het is niet verrassend dat May dat ook doet. Maar zij moet als premier wel bedenken dat zij regeert namens heel het volk, dus ook namens mensen die een ander geloof aanhangen én namens de meerderheid die niet religieus is.”

Predikantsdochter

May is het enige kind van een predikant. In het interview met de Sunday Times zei ze dat haar opvoeding geleid heeft tot een gevoel van dienstbaarheid. „Opgroeien in een pastorie geeft je het voordeel dat je mensen van allerlei pluimage voorbij ziet komen.”