Britse oppositieleider: onderzoek naar corona-aanpak Johnson

De Britse oppositieleider en voorman van de Labourpartij Keir Starmer noemt een onderzoek naar de manier waarop de Johnson-regering de coronapandemie heeft aangepakt onvermijdelijk. Volgens Starmer heeft Johnson niet snel genoeg gehandeld.

„Ik denk dat een onderzoek onontkoombaar is”, aldus de oppositieleider tegen nieuwszender Sky. „Er zal te zijner tijd een onderzoek plaatsvinden.” De Labourleider zei dat hij het nu het belangrijkst vindt dat de Britse politiek zich richt op het bestrijden van de coronacrisis.

Gevraagd wat hij van de reactie van de regering op de pandemie vindt, zei Starmer: „Te langzaam, omnoplettend, het moet echt beter.” Over Johnson zei Starmer dat de premier weliswaar goed is in retoriek maar slecht in het regeren van het land.

Het Verenigd Koninkrijk is een van de zwaarst door de coronapandemie getroffen landen. Volgens de gegevens van de Jonhs Hopkins University is bij 285.268 Britten een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Van hen overleden er 44.080. Het land staat zesde in de reeks landen met de meeste besmettingen en derde in de rij landen met de meeste doden als gevolg van de virusuitbraak.