Britse ambassadeur in Washington stapt op

Darroch. beeld AFP

De Britse ambassadeur in Washington, Nigel Kim Darroch, stapt op. Hij kwam in opspraak, nadat geheime memo’s waren uitgelekt waarin hij de regering van president Trump zwaar bekritiseerde.

Trump heeft via twitter boos gereageerd en gezegd dat Darroch een domme kerel is waar de Amerikaanse regering niet mee kan werken.

Daarmee is de situatie van de ambassadeur hopeloos in de Amerikaanse hoofdstad. Hij zou er eind dit jaar toch weggaan en stopt daarom nu. „Ik geloof dat het onder de huidige omstandigheden het beste is de regering in staat te stellen een nieuwe ambassadeur aan te stellen.”

Darroch riep de toorn van Trump over zich af met memo’s die uitlekten via een Britse krant. Hij vindt Trump onbekwaam en berichtte dat die onzin uitkraamt en onzekerheid uitstraalt. Hij omschreef de Amerikaanse regering als „uitzonderlijk disfunctioneel”, meldden Amerikaanse en Britse media. De memo’s waren bestemd voor een reeks hooggeplaatsten in de Britse regering, maar belandden in de pers. Het is niet duidelijk hoe. Waarschijnlijk heeft een van de geadresseerden het niet kunnen laten de boodschap van Darroch door te geven.