Brazilië slaat hulp G7 bij bosbranden af

beeld AFP

De Braziliaanse regering heeft de hulp van de G7 bij het bestrijden van de grote bosbranden in de Amazone afgeslagen. De regering wil zelf over de invulling van de toegezegde hulpfondsen kunnen beschikken.

De G7-landen hadden eerder op de top in het Franse Biarritz besloten om 20 miljoen euro uit te trekken voor de bestrijding van de bosbranden in de Amazone. „We waarderen het aanbod, maar die fondsen kunnen beter besteed worden bij het herbebossen van Europa”, zei stafchef Onyx Lorenzoni namens de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

„Het Braziliaanse volk en de Braziliaanse regering beslissen hoe de middelen ingezet worden”, zei milieuminister Ricardo Salles eerder maandag in São Paulo. „In ieder geval is alle hulp welkom.”

Honderden nieuwe branden zijn ondertussen opgelaaid in het Amazonegebied, bleek maandag uit data. Het Braziliaans leger hielp maandag met twee Hercules-vliegtuigen met de bestrijding van het vuur. De minister van Defensie maakte bekend dat de situatie „niet gemakkelijk, maar onder controle” is.

ANP-77295459G7-landen trekken 20 miljoen uit voor Amazone

Merkel belooft hulp bij herbeplanting Amazone

AFP_1JP8XDNederland bezorgd om branden Amazonegebied

2019-08-23-BUI07-buizaken-boskap-2-FC-V_webGeluid van de zaag heeft zich diep in mijn ziel genesteld