Bloedgroep 0 lijkt minder ziek door corona

beeld ANP, Lex van Lieshout

Bloedgroep 0 lijkt het risico op het krijgen van een corona-infectie te verkleinen. Ook is de kans op complicaties kleiner.

Dat meldde de Israëlische krant The Jerusalem Post deze week in een artikel waarin diverse studies de revue passeren.

Meest recent zijn de studieresultaten van een bedrijf dat de genetische geschiedenis van mensen bepaalt. Het deed onderzoek bij 750.000 deelnemers en vond dat personen met bloedgroep 0 een 9 tot 18 procent lagere kans hadden op een positieve test op Covid-19.

Chinese onderzoekers keken naar het risico op een longontsteking bij patiënten in drie ziekenhuizen in Wuhan. Ze vonden dat mensen met bloedgroep A vaker moesten worden opgenomen dan mensen met bloedgroep 0. Van de Nederlanders heeft 47 procent bloedgroep 0 en 42 procent A.

Eiwitten

Opmerkelijk zijn ook de uitkomsten van een studie uit 2005. Een ziekenhuis in Hongkong deed onderzoek bij 45 gezondheidswerkers die door één patiënt waren besmet met het SARS-virus, een ‘broertje’ van het nieuwe coronavirus. Van de 18 zorgwerkers met bloedgroep 0 werden er 8 geïnfecteerd (44 procent). Van de 27 zorgwerkers met een andere bloedgroep werden er 23 geïnfecteerd (85 procent), bijna twee keer zoveel.

De bloedgroep wordt bepaald door moleculen op het oppervlak van rode bloedcellen. Het gaat bijvoorbeeld om antigeen-A-eiwitten bij iemand met bloedgroep A en antigeen-B-eiwitten bij een persoon met bloedgroep B. Mensen met bloedgroep 0 (nul) missen deze eiwitten.

Dat zou volgens onderzoekers een verklaring kunnen vormen voor de verminderde vatbaarheid voor een corona-infectie. Het coronavirus kan zich vermenigvuldigen in rode bloedcellen. Dit betekent dat iemand die niest mogelijk virusdeeltjes verspreidt die antigeen-eiwitten van de patiënt bevatten. Het afweersysteem van een persoon met dezelfde antigeen-eiwitten zal daar niet direct op reageren, maar het immuunsysteem van mensen die deze eiwitten missen –de personen met bloedgroep 0– zal dat juist wel doen.

Andere onderzoekers vonden dat personen met bloedgroep 0 minder eiwitten hebben die de bloedstolling stimuleren. Dat zou kunnen verklaren waarom patiënten met deze bloedgroep minder risico lopen op complicaties door bloedstolselvorming in de longen.