Berlijn heft algemene reiswaarschuwing voor landen buiten EU op

Duitsland heft donderdag na ruim een half jaar de algemene reiswaarschuwing vanwege de coronapandemie voor meer dan 160 landen buiten de Europese Unie op. Net als de landen van de EU en het grenscontrolevrije Schengengebied, wordt dan elk land ter wereld afzonderlijk beoordeeld.

Een reiswaarschuwing wordt alleen nog afgegeven voor landen die de afgelopen zeven dagen de grens van 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners hebben overschreden. Dat gold woensdagavond geheel of gedeeltelijk voor zo’n 130 landen.

De wereldwijde reiswaarschuwing vanwege de coronapandemie werd op 17 maart afgegeven door de minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Dat gebeurde nadat veel grenzen werden gesloten en tienduizenden Duitsers vastzaten in het buitenland. Op 15 juni werd de waarschuwing voor de meeste Europese landen al opgeheven.

Een reiswaarschuwing is geen verbod, maar zou wel een zo groot mogelijk afschrikwekkend effect moeten hebben op toeristen. Het goede voor vakantiegangers: ze kunnen een reeds geboekte reis annuleren als hun bestemming tot risicogebied wordt verklaard.