Belangrijke verdachte Decembermoorden overleden

Sital. beeld Youtube

In een ziekenhuis in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is vrijdagavond Badresein Sital overleden. Hij was naast huidig president Desi Bouterse een van de belangrijkste verdachten in het proces rond de Decembermoorden van 1982. Sital is 70 jaar geworden.

Tijdens de door Bouterse geleide staatsgreep van 25 februari 1980 was hij sergeant-majoor in het nationale leger. Hij behoorde niet tot de coupplegers, maar werd daarna voorzitter van de Nationale Militaire Raad (NMR) die het land feitelijk bestuurden. Enkele maanden na de staatsgreep werd hij door Bouterse maandenlang in de gevangenis gezet op verdenking van het beramen van een tegencoup. Na zijn vrijlating werd hij weer in genade aangenomen en was hij zelfs korte tijd minister van Volksgezondheid.

Hij was een van de oorspronkelijk ruim twintig verdachten in het zich voortslepende proces rond de Decembermoorden, dat vorige week opnieuw vertraging opliep. Zelf heeft hij meermalen verklaard bij die executies van vijftien tegenstanders van het regime een ondergeschikte rol te hebben gespeeld, maar volgens getuigenverklaringen is hij een van de regisseurs van de slachting geweest. Enkele jaren geleden zei hij wel dat de moorden „als iets wat echt nodig was” hadden moeten plaatsvinden.

Nadat Bouterse in 2010 op democratische wijze als president aan de macht kwam, heeft Sital regelmatig fel naar hem uitgehaald. Hij verweet het staatshoofd het revolutionaire gedachtegoed te hebben verkwanseld en bestempelde diens Nationale Democratische Partij als een ondemocratische sekte.