Australië trekt portemonnee voor onderzeeërs

Australië laat twaalf onderzeeërs bouwen en heeft daarvoor een „strategisch partnerschap” gesloten met Frankrijk. De Franse onderneming Naval Group gaat voor de bouw van de duikboten zorgen. Met het project is omgerekend 31,3 miljard euro gemoeid. De Australische premier Scott Morrison zei maandag dat dit in vredestijd de grootste investering van Australië in defensie ooit is.

Het duurt nog wel even voor de ultramoderne onderzeeërs worden ingezet rond de meer dan 25.000 kilometer Australische kust. De eerste proefvaart met het eerste prototype wordt in 2032 verwacht. Dat is volgens sommige critici te laat. China en de VS zijn al druk bezig hun invloed in de wateren ten noorden en ten oosten van Australië te laten gelden.

De duikboten zullen in een nog te bouwen werf in Australië worden gemaakt. De baas bij de Franse Naval Group, Hervé Guillou, zei dat Australië voor deze duikboten heeft gekozen, omdat ze duurzaam en vrijwel niet te detecteren zijn en een lang bereik hebben. Ze moeten circa 40 jaar mee kunnen.

Guillou zei dat de onderneming ze nu ook in Nederland probeert te verkopen en hoopt op andere belangstellenden zoals Brazilië, India en Polen. Hij zei dat er in Europa meer samen moet worden opgetrokken in deze sector om de concurrentie van elders de baas te blijven. De alliantie van de Naval Group met de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri zou bijvoorbeeld samenwerking mogelijk maken in het onderzoek en in de ontwikkeling van vaartuigen.

De overeenkomst tussen Naval Group en Australië beslaat boekdelen. Daarin wordt onder meer uitgewerkt wat voor eigendomsrechten Australië aan de technische hoogstandjes kan ontlenen en wat er gebeurt als doelstellingen niet worden gehaald.