Amish vallen Amish aan

Verenigde Staten
Foto EPA

MESOPOTAMIA (ANP) – De Amerikaanse staat Ohio vormt deze dagen het toneel van zeer zeldzaam geweld binnen de Amishgemeenschap. Een afvallige groep Amish scheert baarden en ander hoofdhaar af van andersdenkende Amish, meldden media in de Verenigde Staten vrijdag.

Meerdere personen raakten lichtgewond, maar niemand heeft aangifte gedaan bij de politie. Amish beschouwen het afknippen of -scheren van hun haren als een zware belediging.

De Amishgemeenschap staat bekend als strenggelovig, vreedzaam en uiterst gesloten. Zij lossen hun problemen doorgaans zelf op en stappen niet naar de reguliere autoriteiten voor hulp.

De Amish stammen af van Europese doopsgezinden die in de 18e en 19e eeuw naar Noord-Amerika emigreerden. Ze stichtten gemeenschappen in de noordoostelijke staten Pennsylvania, Indiana en Ohio. Tegenwoordig zijn er Amish-gemeenschappen in ongeveer 30 Amerikaanse staten en noemen ongeveer 230.000 mensen zichzelf Amish. Velen leiden een sober leven zonder elektrische apparaten en auto’s, maar er zijn ook gelovigen die een modernere leefwijze volgen.

Ohio beschikt over een van de grootste Amish-gemeenschappen in de VS. De politie in de regio vermoedt dat 18 families betrokken zijn bij de ruzie. In de afgelopen weken gebeurde een aantal incidenten, onder meer in de plaatsen Mesopotamia en Bergholz.