Akkoord over uitbreiding onderwijs in Vlaanderen

Alle basisschoolleerlingen en kleuters in Vlaanderen mogen vanaf 2 juni weer naar school. Ook in het middelbaar onderwijs kunnen dan weer meer scholieren echt onderwijs krijgen. Dat zijn onderwijsminister Ben Weyts, de onderwijskoepels en de vakbonden vrijdag overeengekomen. Het akkoord moet nog wel worden bekrachtigd door de Nationale Veiligheidsraad.

De Vlaamse minister van Jeugd Benjamin Dalle had ook goed nieuws voor kinderen: speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open. En jongerenkampen zijn komende zomer toegestaan. Ook in het buitenland, maar niet verder dan 150 kilometer van de Belgische grens. Groepen worden opgesplitst in ‘contactbubbels’ van maximaal 50 personen, zonder verplichte mondkapjes. „Het zal anders zijn, maar niet minder fantastisch. We rekenen op ouders, begeleiders en de jongeren zelf om de regels goed op te volgen.”

Sinds maandag gaan leerlingen van de eerste, tweede en zesde klassen in het basisonderwijs en het laatste jaar in het middelbaar onderwijs deels naar school. Het advies is nu om vanaf begin volgende maand het onderwijs aan kleuters en alle basisscholieren te hervatten. Voor die laatste groep zou het gaan om twee volle of vier halve dagen. Schoolbesturen krijgen de vrijheid om dat zelf in te vullen.

Ook leerlingen in de tweede en vierde klas op middelbare scholen kunnen weer naar school. De overblijvende leerjaren zouden minstens een dag per week weer onderwijs krijgen, en zo mogelijk meer.

Kinderen ouder dan 12 jaar moeten een mondkapje dragen in de klas, werd eerder al besloten. Op basisscholen moeten leerlingen afstand van elkaar houden, maar voor kleuters geldt dat niet.