Agent niet vervolgd na dodelijke nekklem

Er komt geen federale rechtszaak tegen de New Yorkse politieagent die met een nekklem verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Eric Garner vijf jaar geleden. Dat meldt The New York Times met een beroep op informatie van drie ingewijden bij justitie.

Het besluit niet tot vervolging over te gaan komt een dag voor de deadline. Daarmee eindigt het jarenlange onderzoek in deze geruchtmakende affaire, die zorgde voor verdeeldheid bij de autoriteiten en nationaal protest wegens excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen. Indertijd werd onder anderen ook de tiener Michael Brown doodgeschoten.

Gerner (43) werd op 17 juli 2014 op Staten Island aangehouden op verdenking van de illegale verkoop van sigaretten. Enkele agenten werkten hem tegen de grond en een van hen hield hem tegen de regels in in een wurggreep. Hij stopte niet hoewel de verdachte nog uitbracht dat hij geen lucht kreeg. Garner verloor het bewustzijn en overleed op weg naar het ziekenhuis. De arrestatie werd gefilmd.