Adam Schiff voorgedragen als hoofdaanklager in proces tegen Trump

V.l.n.r.: hoofdaanklager Adam Schif, voorzitter van het Huis Nancy Pelosi en Jerrold Nadler. beeld AFP

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft de Democratische parlementariër Adam Schiff voorgedragen als hoofdaanklager in het proces in de Senaat waar president Donald Trump voor machtsmisbruik en het tegenwerken van het Congres wordt berecht.

Er worden in totaal zeven hoofdaanklagers of ‘impeachmentmanagers’ ingeschakeld om twee aanklachten tegen Trump door de Senaat te laten behandelen. Ook Jerrold Nadler neemt een leidende positie in.

De twee aanklachten worden later op woensdag aan de Senaat gepresenteerd. De ceremonie waarmee de Democratische aanklagers uit het Huis de zaak voorleggen aan de Senaat met het verzoek de president te berechten en af te zetten, vindt naar verwachting woensdagavond onze tijd plaats. Voor die tijd stemt het Huis voor de ‘impeachmentmanagers’ die Pelosi heeft geselecteerd, die stemming lijkt een formaliteit.

Senaat aan zet in afzettingsproces Trump

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, verwacht dat het proces tegen de Republikeinse president Trump na een reeks formaliteiten dinsdag al kan beginnen. De Republikeinen inclusief McConnell die een meerderheid in de Senaat vormen, hopen dat Trump binnen twee weken wordt vrijgesproken.

Er zijn 67 van de honderd senatoren nodig om de president de laan uit te sturen. Dat aantal halen Trumps Democratische aanklagers lang niet volgens waarnemers. De rechtbankvoorzitter in dit derde impeachmentproces in de Amerikaanse geschiedenis is de voorzitter van het hooggerechtshof, John Roberts. Hij zal voor deze rol naar verwachting donderdag of vrijdag de eed afleggen.