Aanhangers Guaidó weg uit ambassade Brasilia

Aanhangers van de Venezolaanse oppositie hebben de ambassade van hun land in de Braziliaanse hoofdstad verlaten. Vertegenwoordiger María Belandria Expósito van oppositieleider Juan Guaidó zegt dat daar uit veiligheidsoverwegingen toe besloten is.

Belandria had eerder op de dag gemeld dat ambassadepersoneel „vrijwillig” de deuren had geopend voor haar medewerkers. Het bleef vervolgens onduidelijk welke partij de controle had over de ambassade in Brasilia. Een twaalftal aanhangers van de oppositie had het pand deels bezet, zei een aanwezige aanhanger van het Venezolaanse regime.

De bezetting is het gevolg van de politieke crisis in Venezuela. Het olierijke land heeft twee rivaliserende leiders: Guaidó en de socialistische president Nicolás Maduro. Buiten de diplomatieke post verzamelden zich aanhangers van de twee mannen. Betogers riepen onder meer „leve Maduro”. De politie verrichtte twee arrestaties nadat rivaliserende activisten met elkaar op de vuist waren gegaan.

Hoewel de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zich heeft uitgesproken voor Guaidó, werkt de gezant van de oppositieleider noodgedwongen vanuit een Braziliaans hotel. Belandria arriveerde ongeveer tien maanden geleden in Brazilië en kreeg geen toegang tot de ambassade van haar land. Ze riep de diplomaten in die post en de Venezolaanse consulaten in Brazilië woensdag op Guaidó te erkennen als legitieme president.

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had een gezant naar de ambassade gestuurd om te bemiddelen. Belandria maakte later melding van het vertrek uit de ambassade. „We hebben ons personeel opdracht gegeven zich terug te trekken”, stelde ze. De gezant zei dat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden door het geweld uit het kamp van Maduro.

De Venezolaanse minister Jorge Arreaza (Buitenlandse Zaken) had zich beklaagd over de „invasie” van de ambassade. „We houden de regering van Brazilië verantwoordelijk voor de veiligheid van onze faciliteiten en medewerkers”, schreef hij op Twitter.