Zeker 20.000 wandelaars lopen hun eigen Vierdaagse

beeld ANP
10

Zeker 20.000 wandelaars zijn dinsdagmorgen begonnen aan hun eigen Vierdaagse. Zij hebben zich ingeschreven voor de Alternatieve Vierdaagse van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), die via een app vier dagen lang een parcours uitzet in de eigen omgeving.

Daarnaast loopt een nog onbekend aantal wandelaars toch de gebruikelijke Vierdaagse-parcoursen door de regio Nijmegen. Op campings, in hotels en pensions zijn de afgelopen dagen veel van deze lopers gearriveerd.

De 104e Vierdaagse gaat niet door vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. De organisatie van de Vierdaagse, de gemeente en de KWBN hebben wandelaars afgeraden om toch de Vierdaagseroutes te gaan lopen in de derde week van juli, omdat het dan alsnog te druk kan worden. „Onze app wordt in heel Nederland gebruikt. We merken wel dat er veel om routes in en rond Nijmegen wordt gevraagd”, zegt de bond. „Veel lopers hadden natuurlijk al overnachtingen geboekt voordat de Vierdaagse werd afgelast.”

Als het op de traditionele Vierdaagseroutes te druk wordt, zal de wandelbond via de app gaan waarschuwen, zegt een woordvoerster. Ook de veiligheidsregio Gelderland-Zuid houdt de situatie in de gaten. Vierdaagse-marsleider Henny Sackers waarschuwt lopers dat er onderweg niks is georganiseerd. „Geen wegafzettingen, geen toiletten, geen EHBO en geen bezemwagen.”