Zeister oecumene van 1200 muzikanten

ZEIST – Jacco van Delden en zijn dochter Elsa organiseren op Bevrijdingsdag in Zeist een grootse muziekdag. - Foto stichting OneDay stichting OneDay

Martin Mans, Florian Poepjes, Duo Friends. Maar liefst 1200 muzikanten die op één dag honderd concerten geven. Op Bevrijdingsdag vindt in en rond Slot Zeist een eerste „nationale muziekdag” plaats.

„Het is een beetje uit de hand gelopen”, zegt Jacco van Delden, voorzitter van de organiserende stichting OneDay. „Bedoeling was eerst alleen in Slot Zeist concerten te organiseren. In die zalen kunnen maar honderd mensen. Toen hebben we besloten ook andere plekken in Zeist erbij te betrekken, zoals de mooie kerkzaal van de Broedergemeente, Hotel Theater Figi en de Oude Kerk. Zo is het van een paar concerten in het slot een heel evenement geworden.”

Met de Nationale Muziekdag wil de stichting een „nieuw concept” neerzetten. Van Delden: „Het is voor het eerst dat er op deze schaal zo veel concerten voor de eigen achterban worden georganiseerd. De samenwerking met het 4 en 5 meicomité en de gemeente Zeist is heel goed. Zo is er ook een optocht van voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van de tocht zijn de 200 voertuigen te zien in het centrum van Zeist.”

Het Hollands OneDay Kinderkoor, een groep van zo’n 700 kinderen, zal twee keer zingen op het bordes van Slot Zeist. Ook het Groot Nederlands Jongerenkoor en het mannenkoor CWM Gouwestem treden op. In Hotel Theater Figi draagt meesterverteller Fred Vaassen een ingrijpend verhaal voor over de oorlog. Voor de kinderen is er een moppentent waar ze zelf hun mop mogen tappen, of naar andermans mop kunnen luisteren.

Opvallende muzikanten treden op, zoals Gerben Schenk met z’n mondharmonica of wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou. In de tuin van Slot Zeist wordt een Liberty Market georganiseerd. Er is een expositie van bronzen beelden en bedrijven presenteren hun producten.

De stichting OneDay werkt met vrijwilligers. Van Deldens 17-jarige dochter Elsa is motor achter de praktische organisatie: een krant ontwerpen, foto’s laten maken, contacten leggen met muzikanten en standhouders. „Logistiek moet er heel veel gepuzzeld worden”, aldus Van Delden. „We willen dat mensen de hele dag concerten kunnen beluisteren van hun smaak. Klassiek, populair of geestelijk. Ze bewegen van het ene podium naar het andere. Maar ook de musici moeten bewegen. Als Martin Mans in de Oude Kerk speelt, en tien minuten later in een zaal van het slot, zou hij hard moeten lopen. Daarom hebben we besloten alle musici een fiets te geven. Ze zijn gekleed in jacquet. Ik denk dat dat een heel leuk gezicht gaat worden.”

Wat beoogt OneDay met dit evenement? Van Delden, in het dagelijks leven directeur van Westplant interieurbeplanting: „We willen mensen bij elkaar brengen rond muziek. Onze stichting is in Italië ontstaan. Met enkele anderen organiseerde ik daar Nederlandse kerkdiensten. Er kwamen mensen uit dertien verschillende kerkverbanden, de verschillen vielen weg. Thuisgekomen waren we de overeenkomsten opeens vergeten. Daar had ik verdriet van. We zijn toen begonnen om in Delft muzikale hervormingsdagen te organiseren. Een concert, met drie sprekers uit verschillende kerkverbanden. Ook dat liep erg goed. De eerste keer waren er 1300 mensen, de tweede keer 2000, de derde keer 2300. Toen hebben we besloten als stichting hiermee verder te gaan. Kennelijk is er behoefte aan muzikale activiteiten die interkerkelijk zijn gericht.”

Een tweede doel is het helpen van kinderen. „De opbrengst van dit evenement in Zeist gaat naar een weeshuis in Roemenië, dat anders zou moeten sluiten. Daarvoor is een bedrag van 30.000 euro nodig. We hebben zo’n 5000 bezoekers nodig om uit de kosten te komen. We willen wel met professionals werken, maar ik heb gevraagd of ze mee willen doen tegen een sterk gereduceerd tarief. Zeg maar 50 procent korting of meer.”

De Nationale Muziekdag wordt op 5 mei live uitgezonden door de Reformatorische Omroep, te volgen via de website van deze krant, refdag.nl.

www.nationalemuziekdag.nl