Zeeuwse bevolking groeit juist tot 2040

Vlag van de provincie Zeeland. beeld RD

De bevolking in Zeeland krimpt niet vanaf 2020, maar groeit juist tot 2040. De verwachte groei is vooral te danken aan de komst van arbeidsmigranten.

Twee jaar geleden berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek nog dat de Zeeuwse bevolking vanaf 2020 zou krimpen van 383.137 tot 370.000 inwoners in 2040, aldus de PZC dinsdag.

De bevolking gaat echter tot dat jaartal juist groeien, tot bijna 400.000, zo becijferde de Provinciale Bevolkings- en Huishoudensprognose 2019 dinsdag. De groei wordt uitsluitend veroorzaakt door de komst van arbeidsmigranten. Die zijn in dit jongste rapport veel nadrukkelijker in beeld gebracht dan twee jaar geleden.

Met een historische lage werkloosheid van 2,8 procent kunnen werkgevers in Zeeland nauwelijks geschikt personeel vinden. Buitenlandse handen zijn nodig om de motor van de Zeeuwse economie op volle toeren te houden. Dat geldt niet alleen voor handwerk in de glastuinbouw en de fruitteelt. Ook chemische en technische bedrijven halen steeds vaker hoogopgeleide werknemers uit Oost-Europa omdat ze de vacatures anders niet krijgen ingevuld.