Zeeland lokt huisartsen met promotiefilm

beeld Pixabay

Zeeuwse huisartsen starten binnenkort een campagne om meer huisartsen naar de provincie te lokken. Een derde van de 250 huisartsen in Zeeland gaat de komende jaren met pensioen en opvolgers staan nog niet klaar om hun praktijken over te nemen.

Het dreigende tekort is het grootst boven de Westerschelde. Van de 180 huisartsen is ruim de helft 57 jaar of ouder. In Zeeuws-Vlaanderen is dat met 37 procent aanzienlijk minder, dankzij Belgische collega’s die daar nogal eens aan de slag willen gegaan, zei voorzitter Peter de Doelder van de kring Zeeland van de Landelijke Huisartsen Vereniging gisteren tegen de PZC.

Het overgrote deel van de huisartsen in opleiding is vrouw. Probleem is volgens De Doelder dat er in Zeeland nauwelijks banen zijn voor hun vaak hoogopgeleide partners. Ook willen jonge huisartsen steeds vaker in deeltijd werken. Daarvoor zijn er per praktijk meer huisartsen nodig. En juist Zeeland telt gemiddeld veel zogeheten solopraktijken, die vaak ook een eigen apotheek hebben.

Als derde reden waarom Zeeland niet zo aantrekkelijk is voor huisartsen noemt de voorzitter het imago van de provincie: het is ver weg en er valt niets te beleven.

Dat beeld moet veranderen door een promotievideo waarin jonge huisartsen vertellen over de voordelen van een baan in Zeeland: goedkope huizen, zon, zee en strand, een veilige woonomgeving en amper files. Het filmpje zal de komende tijd worden getoond op congressen van huisartsen, de LHV Huisartsenbeurs en op sociale media.

Drents voorbeeld

Landelijk gezien zijn er genoeg jonge artsen, maar zij komen te weinig naar bepaalde gebieden. Eerder werd er in Drenthe een soortgelijk campagne gevoerd, en met succes. Daar vestigden zich dankzij een gelikt filmpje 20 tot 25 nieuwe huisartsen.

Zeeland richt zich met de wervingsfilm ook op artsen uit het buitenland. In België zijn bijvoorbeeld relatief veel huisartsen beschikbaar. „Nu al werken er steeds meer Belgische artsen in Nederland. Dat kan het tekort niet oplossen, maar zeker wel verlichten”, stelde Patricia Brands van Huisartsenkring Zeeland maandag tegenover de NOS.