Willem-Alexander bezoekt Haags ziekenhuis

Koning Willem-Alexander bezoekt de covid afdeling van het HMC Westeinde ziekenhuis. beeld ANP ROYAL IMAGES, PATRICK VAN KATWIJK
4

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend met eigen ogen gezien hoe in ziekenhuizen wordt gevochten tegen het coronavirus. De koning bracht een bezoek aan het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde en hoorde onder meer welke lessen zijn getrokken uit de eerste golf van de coronapandemie.

Willem-Alexander sprak met artsen, verpleegkundigen en laboranten op de Covid- en radiologie-afdelingen van het HMC. Hij kreeg te horen dat de werkbelasting in de tweede golf niet alleen hoog is op de intensive care. Ook de piekbelasting op de klinische Covid-afdeling van het HMC is flink toegenomen nu meer testen plaatsvinden en de behandelmogelijkheden zijn verbeterd. De radiologie-afdeling is weer zwaarbelast vanwege de vele longfoto’s die worden gemaakt en de druk op de acute zorg is hoger dan tijdens de eerste piek. Het ziekenhuis heeft daarbij ook nog te maken met meer medewerkers die in deze golf besmet raken.

De situatie in Den Haag lijkt op die in Noord-Brabant tijdens de eerste coronagolf, zei de directeur van het ziekenhuis tegen de koning. Bestuursvoorzitter Ingrid Wolf vertelde Willem-Alexander dat dit voor een dilemma zorgt. „Neem je twee of drie patiënten over van een ander ziekenhuis met het risico dat je de volgende dag bedden tekort komt en zelf op zoek moet naar plaatsen?”

Willem-Alexander deed zelf nog een suggestie. Hij vroeg of het mogelijk is om mensen naar huis te sturen met een beademingsapparaat, waardoor er meer bedden vrijkomen. Hem werd daarop verteld dat dit niet kan, vanwege de onvoorspelbaarheid van het virus.

De koning kreeg ook te horen dat het werk een stuk zwaarder is geworden, omdat de normale zorg niet is afgeschaald, zoals in het voorjaar. Met hetzelfde aantal mensen moet nu twee keer zoveel werk worden verricht, werd de koning verteld.

Het bezoek van de koning aan het Haagse ziekenhuis was het eerste openbare optreden na zijn veelbesproken herfstvakantie. Willem-Alexander vloog met zijn gezin naar zijn villa in Griekenland. Dat zorgde voor ophef omdat de regering een paar dagen eerder de bevolking had opgeroepen vooral thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken. De vakantie werd afgebroken en in een historische videoboodschap gingen Willem-Alexander en Máxima diep door het stof. Het koningspaar zei dat het „pijn doet uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben” en „wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen”.