Wethouder Urk legt taken voorlopig neer

SGP-wethouder Geert Post van de gemeente Urk. beeld ANP

De Urkse SGP-wethouder Geert Post legt zijn taken voorlopig neer. Deze week bleek dat Post zonder het te melden een nevenfunctie had bij het transportbedrijf van zijn zoon. Deze zoon zit in Engeland vast op verdenking van drugssmokkel.

Burgemeester Ineke Bakker van de gemeente Urk besloot donderdagavond dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de integriteit van wethouder Post. Het college van B en W en de fractievoorzitters van de gemeenteraad kwamen donderdagavond in een spoedoverleg bijeen.

Post, die sinds 2010 wethouder is in Urk, had die functie niet gemeld, terwijl wethouders wel verplicht zijn om dat te doen. Post bood tijdens het overleg zijn excuses aan voor dit verzuim. Dat is volgens een gemeentewoordvoerder geaccepteerd.

Post had volgens de gemeente zelf al besloten zich terug te trekken als wethouder zolang zijn zoon verdachte is in het onderzoek naar de drugssmokkel. De zoon ontkent dat hij wist dat de partij drugs tussen bloemen in de wagen was verstopt. In de vrachtwagen werd 419 kilo harddrugs gevonden. De zoon van de wethouder werd aangehouden in het Franse Calais, maar was al door de douane, zodat hij formeel op Brits grondgebied was. Om die reden zit hij in Engeland vast. Hij is inmiddels voor de Engelse rechtbank verschenen en moet op 1 september opnieuw voorkomen. De verdachte zegt onschuldig te zijn.

Wethouder Geert Post zei donderdagavond tegen Omroep Flevoland „voor duizend procent” te geloven dat zijn zoon onschuldig is. Post zei te hopen dat hij zo snel mogelijk na 1 september weer aan de slag kan als wethouder. Hij verwees met die datum niet naar het integriteitsonderzoek, maar naar de rechtszaak tegen zijn zoon. CU-wethouder Freek Brouwer neemt de taken van Post tijdelijk waar.

De SGP-fractie zegt in een verklaring op haar website geschrokken te zijn door de berichtgeving. De partij zegt drugshandel ten zeerste af te keuren, maar benadrukt wel dat de zaak eerst voor de rechter moet komen voordat de partij een oordeel kan vellen.

De SGP vindt het terecht dat Post tijdelijk zijn functie neerlegt en dat er een onderzoek komt. De partij zegt daar volledig aan te willen meewerken. Volgens de fractie straalt de kwestie af op het dorp, het gemeentebestuur en de partij. De SGP noemt het niet noemen van de nevenfunctie „onhandig.” Tegelijk wenst de SGP de wethouder Gods zegen toe, omdat het voor Post en zijn gezin een moeilijke en heftige tijd is.