Werkstraf voor kalverboer met drugslab op erf

Een 44-jarige kalverhouder uit Baarle-Nassau is dinsdag veroordeeld voor een groot drugslab dat twee jaar geleden op zijn erf werd aangetroffen. De rechtbank in Breda bepaalde dat de boer medeplichtig is aan de productie van drugs. De politie rolt regelmatig drugslabs op. Boeren die loodsen of schuren verhuren, worden zelden vervolgd voor betrokkenheid.

De rechter legde hem een werkstraf van 240 uur op plus een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Tegen de man was een jaar celstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Het drugslab werd in januari 2017 ontdekt in een schuur nadat de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Baarle-Nassau ontregeld raakte omdat drugsafval in het riool werd geloosd. De politie denkt dat er zeker 4000 kilo pure (onversneden) amfetamine is gemaakt, goed voor 400 miljoen lijntjes speed.

De boer zegt dat hij van niks wist en niet naar de politie durfde te stappen omdat hij bij een confrontatie met twee vreemde mannen op zijn erf was bedreigd met een pistool.

De rechter oordeelde dat verdachte Wilco de F. een onmisbare schakel vormde door zijn schuur te verhuren. Hij wist door de bedreiging dat er iets niet klopte en had moeten kijken wat er gebeurde in de schuur en naar de politie moeten stappen. „Het is algemeen bekend dat schuren en loodsen in het buitengebied worden misbruikt door drugscriminelen. Het probleem dat boeren en tuinders worden benaderd is groot. Als iedereen wegkijkt of toestemt, blijft dit probleem bestaan”, aldus de uitspraak.