Weinig spelregels refogezin rond games

Een racespel op de gamecomputer Wii. beeld ANP ANP

GROENEKAN. Een op de drie kinderen van reformatorische origine krijgt geen enkele regel voor het spelen van games op (spel)computer, tablet of smartphone.

Dat blijkt uit een peiling van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken onder 366 leerlingen van 9 tot 12 jaar van christelijke en reformatorische basisscholen.

Negen op de tien leerlingen uit groep 5 tot en met 8 gamen. Een op de drie geeft echter aan vanuit huis geen regels mee te krijgen voor het spelen van games. Wanneer dit wel het geval is, melden kinderen veelal dat ze geen „rare of schietspelletjes” mogen spelen.

Dat gebeurt soms wel, omdat ouders de leeftijdsgrens voor spellen niet altijd hanteren. Zo geven kinderen uit groep 5 aan dat ze GTA (leeftijd 18+) of Strike Force Heroes (leeftijd 12+) spelen. Kinderen uit groep 7 en 8 zeggen games als Call of Duty, Battlefront Heroes, 7 Days To Die en Combat 3 te spelen. Al deze spellen vallen in de categorie 16+ of zelfs 18+.

Een op de vier kinderen stelt dat ze geen afspraak met hun ouders hebben over de hoeveelheid tijd die ze mogen besteden aan games.

Volgens jeugdwerkadviseur Marieke de Vries van het LCJ wordt het steeds belangrijker dat ouders zich bezinnen op het gebied van games. Ook zouden ouders zich meer moeten verdiepen in de leefwereld van hun kinderen en hun vragen waarom games zo aantrekkelijk voor hen zijn.

In Nederland zijn 12.000 kinderen gameverslaafd.

Klik hier voor een minidocumentaire over games.