Wapen zoon Halsema was van vader

Burgemeester Halsema met haar partner Oey. beeld ANP

Het wapen waarmee de zoon van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam deze zomer werd aangehouden was afkomstig van zijn vader Robert Oey. Dat meldt NRC.

De minderjarige jongen werd op 15 juli gearresteerd toen hij met vriendjes rotzooi trapte op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost. De zoon bleek een verboden wapen bij zich te hebben, dat hij in paniek weggooide toen de politie op de overlast afkwam. Hij werd ingerekend en verhoord, zijn zaak is in behandeling.

‘Zoon Halsema aangehouden voor wapenbezit’

Volgens Oey, die documentairemaker en filmproducent is, is het een echte, onklaar gemaakte revolver die in Duitsland is aangeschaft. "Ik ken het wapen al twintig jaar. We hebben het in 1999 gefotografeerd voor het logo van onze toenmalige productiemaatschappij." Sindsdien is de revolver eigendom van een goede vriend, die ook in de stad woont. Daar heeft Oey het wapen een paar weken voor de aanhouding van zijn zoon opgepikt voor een filmshoot.

"Als burgemeester leg ik elke dag weer verantwoording af over mijn opdracht om problemen in de stad op te lossen en over mijn handelen als bestuurder. Ik leg geen verantwoording af over het handelen van mijn gezin." Zo antwoordt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op een vraag van NRC waarom ze niet zelf heeft verteld dat het verboden wapen waarmee haar zoon werd opgepakt, van haar man was.

Kort nadat de 15-jarige jongen was aangehouden, schreef Halsema een brief over de kwestie. Daarin sprak ze tegen dat haar zoon zich schuldig had gemaakt een een gewapende inbraak. Ook zei ze dat er beslist geen sprake was van een doofpot.

OM zwijgt over verboden wapen in ambtswoning

"Ik schreef de brief als moeder die haar minderjarige zoon moest beschermen, in een uitzonderlijke reactie op onjuistheden in de pers die hem beschadigden. Op dat moment koos ik er bewust voor om publiekelijk uitspraken te doen over een privékwestie. Daar ga ik geen gewoonte van maken", laat de burgemeester weten.

Tegen NRC zegt haar man, filmmaker Robert Oey, dat het wapen een echte, maar onklaar gemaakte revolver is van een goede vriend. Hij had het wapen gebruikt voor een filmopname. "Ik heb het ding in een juten zak gedaan en in een kastje in de woonkamer gelegd", aldus Oey. Volgens hem wist Halsema niet dat er een revolver in huis was en heeft hij haar dat pas verteld nadat hun zoon was aangehouden. Ze heeft het vervolgens niet in haar brief vermeld "omdat er door de buitenwacht geen vragen werden gesteld over de herkomst van het wapen".