Vijf daklozen geven via Twitter inkijkje in hun leven

Achtergrond
Foto ANP

AMSTERDAM – De een slaapt buiten, de ander in een sociaal pension, een derde bij vrienden. Vijf Amsterdamse daklozen geven vanaf woensdag via de berichtensite Twitter een inkijkje in hun leven.

Het twitterproject is een initiatief van onder anderen Luc Tanja, straatpastor van de diaconie van de protestantse gemeente Amsterdam. Hij is ook betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Daklozendag in de hoofdstad, woensdag.

Via Twitter stuitte Tanja op een link naar een filmpje over een –inmiddels afgelopen– twitterproject voor daklozen in New York. „De vier deelnemers kregen in totaal 19.000 volgers. Ik vroeg me af of zo iets in Nederland ook zou kunnen.”

De afgelopen weken vond Tanja vijf daklozen –vier mannen en een vrouw– bereid mee te doen. „Het gaat om wat oudere daklozen met verschillende achtergronden. De een is sinds zes maanden dakloos en slaapt buiten, een ander woont in een sociaal pension van het Leger des Heils, een derde logeert bij vrienden en is bezig een eigen huisje te krijgen.”

De deelnemers krijgen de beschikking over een smartphone. Vanochtend volgden ze een twittercursus, gegeven door een deskundige die doorgaans mensen in het bedrijfsleven traint. Morgenmiddag vanaf half drie verschijnen de eerste tweets van de dakloze Frans, Youssef, René, Peter en Saskia. Elk van hen opent een persoonlijk account. De „mooiste en opvallendste tweets” worden via Twitteraccount @straatvogels doorgestuurd.

De insteek is dat de daklozen niet alleen laten weten waar ze verblijven of wat ze doen, maar ook meer „bespiegelende berichten” de wereld insturen. Tanja: „Denk aan een dakloze die vertelt wat het met hem doet om in een sociaal pension te wonen of die laat weten wat het voor hem betekent om buiten te slapen, welke vrijheid en welke problemen dat geeft.”

Doel van het project is volgens de straatpastor de wereld van daklozen „meer in beeld te brengen. Veel mensen denken bij een dakloze aan een stinkende zwerver die onder een brug slaapt of aan de aardige man die een daklozenkrant verkoopt. Maar het beeld is veel gevarieerder.”

Tanja merkt dat er interesse is voor het project. Dinsdagochtend had @straatvogels al 750 volgers. Het twitterproject loopt tot 1 oktober. Voor de straatpastor is het geslaagd als „het eraan bijdraagt dat mensen een inkijkje in de wereld van daklozen krijgen en de twitteraars zelf ook het idee hebben dat het hun leven heeft verrijkt.”