Veteranen geëerd en bedankt op Veteranendag

Leerlingen van groep 7 van de Rehobothschool uit Barendrecht waren eregast bij de Veteranendag. De school won een landelijke fotowedstrijd van het Nationaal Comité Veteranendag. De leerlingen overhandigden de foto zaterdag aan koning Willem-Alexander. beeld Riekelt Pasterkamp
16

Op de jaarlijkse Veteranendag zijn in Den Haag Nederlandse veteranen geëerd. Premier Mark Rutte had speciale aandacht voor de Molukse KNIL-veteranen. Hij noemde ze een vergeten groep, „die te weinig erkenning en waardering heeft gekregen”.

Koning Willem-Alexander nam het Nationaal Defilé af. 4000 veteranen en militairen namen daaraan deel: Ruim honderd detachementen met veteranen, militaire muziekkorpsen en actief dienende militairen van alle krijgsmachtdelen trokken aan de koning voorbij. Het defilé eindigde op het Malieveld.

Veteranendag

Ook Defensieminister Ank Bijleveld was erbij. Zij speldde onderscheidingen op bij een aantal veteranen. Onder meer KNIL-veteranen en een aantal anderen kregen decoraties als het Mobilisatie-Oorlogskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede en de Draaginsigne Gewonden.

ANP-58164800„Oudste veteraan (105) afwezig bij Veteranendag”

De oudste veteraan, André de Pon (105), kon er wegens ziekte niet bij zijn. De oudste vrouwelijke veteraan, de honderdjarige Antonia Francisca Krijgsman-Van den Hurk, was wel van de partij.

Nederland telt ruim 111.000 veteranen. Het was de veertiende keer dat dit eerbetoon aan de veteranen werd gehouden. Er kwamen volgens de organisatie dit jaar 90.000 bezoekers op af.