Vertrouwensbreuk in college Scherpenzeel

De markt in Scherpenzeel met op de achtergrond de Grote Kerk. Diverse inwoners van de Gelderse plaats worden niet warm van een fusie met Barneveld. beeld RD, Anton Dommerholt

Verschil in visie op de toekomst van de gemeente heeft geleid tot een breuk in het college van Scherpenzeel. Haar collega’s van ChristenUnie en Pro Scherpenzeel hebben het vertrouwen in wethouder Henny van Dijk-van Ommering (financiën) opgezegd.

Volgende week maandag bespreekt de gemeenteraad een raadsvoorstel om ‘als koers voor de (bestuurlijke) toekomst van Scherpenzeel in te zetten op herindeling met de gemeente Barneveld’. Van Dijks partij, Gemeentebelangen Scherpenzeel (GBS), wil dat de gemeente zelfstandig blijft.

GBS heeft een initiatiefvoorstel ingediend voor een zelfstandig Scherpenzeel. Volgens de fractie is die optie haalbaar en betaalbaar. Bovendien zouden de meeste inwoners van Scherpenzeel voor zelfstandigheid zijn.

Het college besprak het GBS-voorstel dinsdag. Daarbij kwamen de wethouders tot de conclusie dat de verschillen van inzicht onoverbrugbaar zijn.

Van Dijk stapt niet op als wethouder. Dat kan betekenen dat de
gemeenteraad zich maandag ook moet uitspreken over de vertrouwenskwestie.