Verdachten liquidatie in Rotterdam ontkennen

De drie mannen die vastzitten wegens de liquidatie van een man in Rotterdam-Kralingen op 17 oktober, ontkennen dat ze hierbij betrokken zijn. Dat bleek donderdag tijdens een eerste niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Rotterdam. Hun advocaten wilden ze vrij hebben uit voorarrest, omdat er volgens hun in het 2100 pagina’s tellende dossier vooral vermoedens en aannames staan. Maar de rechtbank zag wel ernstige verdenkingen tegen de Rotterdammers en wees de verzoeken af.

Het slachtoffer, de 64-jarige Rotterdammer van Chinese afkomst Moon Tong Choi, werd in zijn auto neergeschoten door een man op een scooter. Hij overleed een week later. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) vlogen de kogels in het rond op het drukke kruispunt van de Willem Ruyslaan en de Oudedijk. Ook een bestelbus erachter werd geraakt door kogels, maar daarin vielen geen gewonden.

Het OM ziet Christopher N. (24) als de schutter en de 29-jarige Sun L. en 31-jarige Jin X. als degenen die de moord hebben uitgelokt en voorbereid. Ze hielpen de vermeende schutter met de aankoop van de scooter, gaven hem een telefoon met gegevens over het doelwit en stelden hem 60.000 euro in het vooruitzicht, stelde de officier van justitie. Ze beschouwt X. als "moordmakelaar", maar wie de opdracht gaf en waarom is niet duidelijk.

De schutter ging er na de schietpartij vandoor maar kreeg verderop een ongeluk met zijn scooter. Hij rende weg maar liet zijn helm achter en vlakbij ook de telefoon, die van L. bleek te zijn. Op de scooter en helm is DNA-materiaal van N. gevonden, zei het OM. Ook had hij verwondingen die waren te relateren aan een botsing. Maar volgens zijn advocate zat in de helm ook DNA van drie anderen.

De volgende inleidende zitting is op 24 juli. Voor die tijd worden nog getuigen gehoord en de vele camerabeelden bekeken.