Verbod op koopzondag Geldermalsen

Koopzondag. beeld ANP, Koen Suyk

De openstelling van winkels op zondag 24 december is in Geldermalsen verboden. Dat maakte het college van B en W van Geldermalsen donderdag bekend.

Dagblad De Gelderlander meldde dinsdag de mogelijke openstelling van ongeveer zeven winkels op de zondag voor eerste kerstdag. Het artikel maakte melding van een mogelijke ontsnappingsroute die gevonden zou zijn door de openstelling in een ‘besloten sfeer’ te laten verlopen. De betreffende winkeliers wilden hun vaste klanten via de mail gericht uitnodigen. Daarnaast was men van plan uitnodigende flyers uit te delen. Alleen personen met een mail of flyer zouden worden binnen gelaten.

Volgens B en W van Geldermalsen is deze ontsnappingsmogelijkheid niet houdbaar. „Deze constructie biedt geen legale mogelijkheid om een winkel toch op deze zondag open te hebben. Volgens de Winkeltijdenwet gaat het om „publiek” en „particulieren”. Daar vallen vaste klanten of klanten met een uitnodiging of flyer ook onder”, vindt B en W.

Economisch delict

De Winkeltijdenwet geeft aan de gemeenteraad de bevoegdheid om in een Winkeltijdenverordening regels te stellen over koopzondagen in de gemeente. Op grond van de Winkeltijdenverordening van Geldermalsen is de koopzondag op 24 december 2017 niet toegestaan.

Het college wijst de winkeliers er in een brief voor alle zekerheid op dat een overtreding van de Winkeltijdenwet een economisch delict is. „De strafmaat kan variëren tussen hechtenis van ten hoogste zes maanden of een geldboete tot 20.500 euro.”

Donderdag sprak SGP-fractieleider Van Bruchem zijn bezorgdheid uit over de plannen van de winkeliers. Vier jaar geleden hield de plaatselijke SGP nog een enquête waaruit bleek dat het overgrote deel van de winkeliers er de voorkeur aan geeft hun winkel op zondag gesloten te houden.