Veenendaal en Rhenen willen om de tafel

beeld Herman Stöver

De gemeenten Veenendaal en Rhenen gaan een oplossing zoeken voor het grensconflict bij de Veenendaalse wijk Petenbos.

Aan de huidige loop van de gemeentegrens kleven praktische bezwaren, erkennen de burgemeesters Kolff (Veenendaal) en Van der Pas (Rhenen), die woensdagmiddag met elkaar over de kwestie hebben gesproken. Zij gaan nu „bij beide colleges van burgemeester en wethouders en gemeenteraden onderzoeken hoe zij naar de situatie kijken”, aldus de gemeenten in een gezamenlijk persbericht.

2016-09-27-REG1-petenbos-4-FC_web„Rhenen, maar eigenlijk is het Veenendaal”

Het grensgeschil betreft circa 80 huishoudens en bedrijven die tot de gemeente Rhenen behoren maar door hun ligging –dicht bij de gemeentegrens en Petenbos– veelal op Veenendaal zijn georiënteerd. Een recent voorval was dat de Rhenense adressen niet zijn meegenomen bij de aanleg van glasvezel in Petenbos, omdat daarvoor geen contract met de gemeente Rhenen was afgesloten. Het huisvuil in de Rhenense straten wordt wel door Veenendaal opgehaald.

De gemeentegrens loopt dwars door huizen en tuinen heen. Eerder deze week gaf Rhenen aan niet eenzijdig territoir te willen overdragen.

Het persbericht spreekt van een ‘constructief’ gesprek. „De intentie is er om er samen uit te komen”, zegt woordvoerder Weeda van de gemeente Veenendaal. „De burgemeesters beseffen dat de bestaande gemeentegrens niet erg handig is. Ze peilen nu eerst maar eens hoe hun colleges en de raadsleden erover denken en welke mogelijkheden die zien.”