„Vanaf vrijdag kouder en kans op pak sneeuw”

Sneeuw in het Zwarte Woud, in het zuidwesten van Duitsland. beeld AFP

Voor het eerst in dit winterseizoen gaat het komend weekeinde op uitgebreide schaal sneeuwen, voorspelt MeteoGroup. Zondag wordt vanuit het westen sneeuw verwacht, waardoor het op veel plaatsen wit wordt.

Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag arriveren de eerste winterse buien met hagel. Hoewel het nog niet echt koud is, kunnen de wegen tijdens buien glad worden.

Vrijdag overdag zijn er opnieuw veel buien, met hagel, onweer en (natte) sneeuw. Mogelijk blijft de sneeuw liggen in de heuvels van Limburg. Lokaal kan het glad worden op de wegen.

Wintersporters kunnen in het weekeinde dicht bij huis terecht in het Sauerland, de Eifel en de Ardennen. Ook in de Alpen gaat het weer sneeuwen.

Het kwik daalt zaterdag tot 3 à 4 graden, maar de gevoelstemperatuur is lager. In de nacht van zaterdag op zondag gaat het op uitgebreide schaal vriezen, verwacht MeteoGroup. Sneeuw zal dan op steeds meer plaatsen even blijven liggen.

Zondagmiddag gaat het naar verwachting enige tijd sneeuwen, al houdt MeteoGroup nog een slag om de arm. „Duidelijk is wel dat het vanaf vrijdag kouder wordt met een toenemende kans op winterse buien en gladheid. Ook de sneeuwkansen nemen toe.” Over een witte kerst durft het weerbureau nog geen uitspraken te doen.