Urker kotter vlot getrokken na stranding op Vlieland

Strand van Vlieland. beeld ANP, Koen Suyk
3

De onder Belgische vlag varende kotter Z 575 Hein Senior van de familie Hakvoort uit Urk is maandagochtend gestrand op de Noordzeekust van Vlieland. De kotter, die op weg was van Harlingen naar de Noordzee, kreeg te kampen met motorproblemen en werd daardoor onbestuurbaar. De combinatie van stroming en harde wind voerde het vissersschip naar het Waddeneiland.

Volgens schipper Jelle Hakvoort is niemand gewond en heeft de kotter op het eerste oog geen schade opgelopen. „Het lijkt erop dat alles nog werkt”, zei hij maandagmorgen. Aan boord zijn vier bemanningsleden.

Het schip lag scheef op het strand. Gevaar dat het schip om zou vallen was er volgens Hakvoort niet. Bij hoogwater zou bergingsbedrijf Noordgat uit Terschelling met de sleepboot Hunter proberen de Z 575 vlot te trekken.

beeld MarineTraffic

In de loop van maandagmiddag had de Hunter succes. Tegen half vier voer de kotter weer op eigen kracht terug naar Harlingen, terwijl de bergers koers zetten naar Terschelling. De Urker vissers waren maandagochtend op weg naar een locatie op zo’n 60 mijl ten noorden van de eilanden, waar ze op kreeftjes zouden gaan vissen.