Uitgeverij Vakmaten neemt De Nieuwe Koers over

Cover van de Nieuwe Koers bij de vorige overname, in 2012. beeld De Nieuwe Koers

Het christelijk opinieblad De Nieuwe Koers wordt per 1 januari overgenomen door de nieuwe uitgeverij Vakmaten Uitgevers. Tevens nemen Jasper van den Bovenkamp en Felix de Fijter de plek in van vertrekkend hoofdredacteur Arie Kok. Dat maakten de huidige uitgever, Stichting Christelijk Medianetwerk, en Vakmaten Uitgevers vrijdagmorgen bekend. De Fijter en Van den Bovenkamp voerden sinds begin vorig jaar al de eindredactie over het blad.

De Nieuwe Koers zegt het achterliggende jaar een vernieuwingsslag te hebben doorgemaakt. Daarbij staat het debat centraal. „In de hectiek van snelle meningen en onderbuikgevoelens willen we met De Nieuwe Koers ruimte geven aan het onderliggende gesprek. Het geduld van een maandblad leent zich daar bij uitstek voor”, aldus de nieuwe hoofdredactie.

De christelijke identiteit van De Nieuwe Koers is bepalend voor de lijn die het blad uitzet, aldus Van den Bovenkamp en De Fijter. „We zijn daarin nadrukkelijk een onafhankelijk medium, dat ruimte geeft aan de moderne vragen waar christenen in een seculier land voor staan. Dat betekent respect voor traditie, maar tegelijkertijd ontvankelijkheid voor vernieuwing.”

Meer online

De Nieuwe Koers wil zich online beter gaan positioneren. „De online-omgeving moet een opinieplatform worden dat ruimte geeft aan debat en richtinggevende opinies waar onze lezers en volgers zich aan kunnen scherpen.”

Dat debat zal ook vorm krijgen via symposia en debatten die Nieuwe Koers wil gaan organiseren. De eerst debatavond is op 26 januari over ”Wien Neêrlands bloed” van Willem Maarten Dekker.

Vakmaten Uitgevers komt voort uit Tekstbureau Vakmaten in Amersfoort. De uitgeverij wil behalve De Nieuwe Koers de komende jaren ook andere titels en producties op de markt brengen. Tekstbureau Vakmaten gaat verder onder de naam Vakmaten Schrijvers.