„Syrische man ontwikkelde steeds meer waanideeën”

beeld Fotolia

Malek F. (31), de Syrische man die op 5 mei in Den Haag drie mensen neerstak, ontwikkelde sinds 2015 steeds meer waanideeën. Zo dacht hij dat hij achtervolgd werd en dat er geheime organisaties waren die hem wilden vermoorden.

Dat zei een vriend van Malek F., Abdul Rahman Kaseem, woensdag tegen de NOS.

Volgens Kaseem was 2015 een kantelpunt. In dat jaar zou F. in Nederland een aanvraag hebben gedaan voor gezinshereniging met zijn vader, maar die werd afgewezen. Daarop waagde de vader zelf de oversteek, maar overleed daarbij. F. moest volgens Kaseem naar Italië om zijn vader te identificeren.

Volgens Kaseem kon hij het verlies niet verkroppen. In een diepe depressie zou hij wiet zijn gaan roken en alcohol zijn gaan drinken, in combinatie met medicijnen. Nadat hij zijn jongere broer had geslagen en later zijn inboedel op straat had gegooid, werd hij opgenomen in ggz-instelling Parnassia. Maar die liet hem na een paar manden weer naar huis gaan.

Kaseem begrijpt dat niet. „Hij dacht dat mensen dienaars van de duivel zijn, van demonen. Hij ging daardoor twijfelen aan alles. Alle mensen zagen dat hij gek was. Hij mocht gewoon vrij rondlopen.”

De familie van Malek F. gaat aangifte doen tegen ggz-instelling Parnassia. De advocaat van de familie heeft dit bevestigd, naar aanleiding van een bericht in het AD. Een broer van Malek zegt dat hij heel vaak meldingen heeft gedaan bij Parnassia en andere instanties dat het niet goed ging en dat hij zich grote zorgen maakte over F. Maar daar is volgens hem nooit iets mee gedaan. De familie doet aangifte tegen de ggz-instelling vanwege „het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel” aan de slachtoffers en aan Malek F. zelf, die door de politie werd neergeschoten.

Parnassia erkent dat Maleks familie „één of twee keer” melding deed bij de instelling.