Stemmenstrijd om zondagsopenstelling Kampen

beeld ANP, Marco de Swart
3

Moeten supermarkten in Kampen de mogelijkheid hebben om op zondag de deuren te openen? „Ja”, zegt Kampenaar Ruben Harms, die hiervoor twee weken geleden een onlinepetitie startte. „Nee”, is de reactie van zijn plaatsgenoot Jack Albers, die vorige week met een tegenactie begon.

Zo’n 10.000 handtekeningen wil de 27-jarige Harms verzamelen. De teller stond vanmorgen op 1887. „Kampen is conservatief. Er is extra kracht nodig om mensen ervan te overtuigen dat de supermarkten op zondag open moeten kunnen. Met 2000 handtekeningen bereik je in Kampen onvoldoende.” Hij wil de petitie halverwege 2017 aanbieden aan het gemeentebestuur van Kampen.

Evenementen

Winkels in Kampen mogen op dit moment niet open op zondag. Alleen bij evenementen wordt er een uitzondering gemaakt. Harms, die het initiatief zonder politieke of economische be­langen is gestart: „Als ik op 
zondag iemand op bezoek krijg en ik heb niets in huis, dan 
moet ik helemaal naar Zwolle 
of Dronten. Dat overkomt me 
regelmatig. Boven­dien is een 
verbod op zondags­openstelling niet meer van deze tijd.”

Wat echter te denken van werknemers die onder druk komen te staan om op zondag te gaan werken? „Dat probleem is er niet. Er zijn genoeg jongeren in Kampen die op zondag aan de slag willen.”

Supermarkten

Vooralsnog wil Harms zich beperken tot de supermarkten. „Het zou mooi zijn als die elke zondag vier uur lang open kunnen.” Inmiddels heeft de Coop aan de Hendrik van Viandenstraat zich achter het idee geschaard. „Met de andere supermarkten overleg ik volgende week.”

Harms is tevreden als de supermarkten in de kern Kampen op zondag open kunnen. Hij richt zijn pijlen nog niet op IJsselmuiden, de op een na grootste plaats in de gemeente. „Dat is nog conservatiever dan Kampen.” Als de supermarkten in Kampen echter opengaan, is dat dan geen oneerlijke concurrentie voor winkels in IJsselmuiden? „Geen enkele winkel is verplicht om open te gaan.” En wat te denken van christelijke toeleveranciers die op zondag niet willen leveren? Harms, weifelend: „Daar ben ik niet van op de hoogte.”

De initiatiefnemer denkt dat het huidige college van ChristenUnie, CDA, SGP en VVD niets zal wijzigen aan de zondagsopenstelling. „Ik hoop dat het een verkiezings­item wordt.”

Jack Albers (25) uit Kampen zette vorige week een tegenactie op. Net als de voorstander van zondagsopenstelling begon hij een onlinepetitie. Vanmorgen hadden 1242 mensen de petitie getekend. Onder de tegenstanders zijn zowel christenen als niet-christenen, politici en ondernemers. „Toen ik de petitie over de zondagsopenstelling zag, dacht ik dat het niet zo’n vaart zou lopen. Twee dagen later bleken er echter al duizend handtekeningen te zijn geplaatst. Daarom ben ik ook een petitie begonnen, met als doel meer handtekeningen te ver­zamelen dan de voorstanders.”

Vierde gebod

Het vierde gebod is belangrijk, zegt Albers. „Zondagsopenstelling gaat tegen mijn principes in. We moeten helaas accepteren dat Neder­land niet meer zo christelijk is. Maar het is wel goed om belang te hechten aan de zondagsrust.” In de tekst van zijn petitie staat dan ook dat veel mensen om religieuze alsook andere redenen voor het behoud van de zondagsrust zijn. „Het is ook een kwalijke zaak als leveranciers van supermarkten worden gedwongen om op zondag te werken. Als ze dat niet doen, raken ze die supermarkten misschien kwijt als klant.”

Het onderwerp maakt veel bij mensen los, gezien het aantal handtekeningen dat onder de petities is geplaatst. Zowel Harms als Albers wil dat de discussie op een nette manier wordt gevoerd. De twee hebben op initiatief van Harms via internet contact met elkaar gehad.

Verstoring

Albers, die van plan is de petitie in februari te overhandigen, heeft nog niet persoonlijk contact opgenomen met ondernemers. Hij wil dat doen op het moment dat er een groot aantal handtekeningen binnen is. „Ik wil hun laten zien dat veel Kampenaren tegen zondags­openstelling zijn.”

Albers vindt overigens dat de zondagsrust nu al te veel wordt verstoord. „Tijdens de Hanze­dagen en het evenement Kerst in Oud Kampen mogen de winkels open. De gemeenteraad heeft dat op een democratische manier besloten. Het liefst zie ik dat dit door de nieuwe raad in 2018 wordt teruggedraaid. Maar in elk geval wil ik geen verruiming van de zondagsopenstelling.”