Schoolschutter geobsedeerd door wapens

Voorzitter Hans Kelderman (l.) van het College van Bestuur van de Aloysiusstichting en schooldirecteur Jacques Verstegen (r.) van KEC de Donderberg, een centrum voor speciaal onderwijs en zorg, staan de pers te woord. De school praatte ouders en pers bij, een dag na de schietpartij op de school. Een zestienjarige jongen loste met een licht vuurwapen enkele schoten binnen en buiten de school. beeld ANP

De zestienjarige jongen die vrijdag schoten loste in een school in Roermond was al jarenlang zeer geïnteresseerd in wapens. Al vanaf groep vier van de basisschool maakte hij tekeningen van wapens. Toch was het daadwerkelijk aanschaffen van en schieten met wapens voor de school „een donderslag bij heldere hemel”. De jongen mag niet meer terug naar de school.

Dat zei voorzitter Hans Kelderman van het College van Bestuur van de Aloysiusstichting zaterdag tijdens een persconferentie in Roermond. De school voor kinderen met een beperking waar de schietpartij plaatsvond, valt onder deze stichting.

„De jongen maakte juist de laatste tijd een positieve ontwikkeling door”, zei directeur Jacques Verstegen van de Aloysiusstichting. „Dat hij bezeten was van wapens wisten we niet.”

De jongen heeft volgens beide sprekers vrijdag driemaal in de lucht geschoten, een keer binnen en twee keer buiten de school. Volgens waarnemers op school een keer met een geweer, en twee keer met een pistool. „Vier docenten hebben een geweer op hun buik gehad. Tijdens de schietpartij ging een leraar voor hem staan”, zei Kelderman. „Ook andere docenten met klassen vol leerlingen hebben de gewapende jongen gezien. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Uiteindelijk ging de jongen naar buiten waar hij door de politie werd gearresteerd. De school ontkent dat de actie van de jongen was ingegeven door eerdere pesterijen. De jongen had een licht geweer, een gasalarmpistool, twee messen en een bijl op zak. Wat zijn motief was en hoe hij aan de wapens kwam, is niet bekend.

De jongen werd met een taxi naar school gebracht. Opvallend was volgens de school dat taxibusjes normaal aan de zijkant van de school stoppen, maar dat deze recht voor de ingang stopte.

Eerder zaterdag praatte de school de ouders bij. De reacties waren wisselend, van tevredenheid tot bezorgdheid.