Roze Maandag brengt krant uit over geloof en homoseksualiteit

Onder de titel Gayformatorisch Dagblad brengt stichting Roze Maandag eenmalig een krant uit over homoseksualiteit en geloof. beeld ANP

Onder de titel Gayformatorisch Dagblad brengt stichting Roze Maandag eenmalig een krant uit over homoseksualiteit en geloof. De uitgave wil „een dialoog op gang brengen.”

De krant verschijnt digitaal en in een beperkte gedrukte oplage, die via onder meer bibliotheken wordt verspreid. De eerste voorvertoning heeft plaats tijdens een bijeenkomst op 27 juni in de Clarissenkapel in Tilburg, in aanloop naar de zogeheten roze maandag op de Tilburgse kermis in juli.

Aanleiding is de flyer van Civitas Christiana die in maart werd verspreid via het Reformatorisch Dagblad en waarop een rood kruis staat op de foto van twee zoenende mannen, zegt voorzitter Rona van der Heijden van stichting Roze Maandag. „Deze flyer sloot mensen uit, terwijl wij juist staan voor insluiting. We willen laten zien dat geloof en geaardheid, inclusief een huwelijk tussen man en man of vrouw en vrouw, elkaar niet hoeven te bijten.”

Niet beledigend

De naam Gayformatorisch Dagblad is gekozen „omdat we een naam zochten die een beetje schuurt en uitnodigt tot lezen.” Zowel op de bijeenkomst in de Clarissenkapel in Tilburg als in de krant komen mensen aan het woord die „een geloofsovertuiging hebben” en homo zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld ook moslims zijn. „We zijn er volop mee bezig. Ik kan nog geen concrete namen noemen.”

Het verhaal van een homoseksuele christen die op Bijbelse gronden geen relatie wil aangaan, past even goed in de krant als dat van een getrouwde homo, zegt Van der Heijden. „We willen zo breed mogelijk zijn. De hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad nodigen we eveneens uit om een bijdrage te leveren. Uiteraard voeren wij wel de eindredactie en geldt dat artikelen nooit beledigend of aanstootgevend mogen zijn.”

Verbaasd

Hoofdredacteur Steef de Bruijn van het Reformatorisch Dagblad zegt in een reactie dat hij verbaasd was over de naam ”gayformatorisch”. „De lezers zullen straks uiteraard het verband leggen met de aanduiding ”reformatorisch” en ik hoop dat ze zich gaan afvragen waar die naar verwijst. Ik ga zeker gebruik maken van de gelegenheid onze opvatting over homoseksualiteit en homorelaties aan de lezers van deze speciale krant voor te houden.”