Rescue Vlissingen trekt 100.000 bezoekers

beeld Van Scheyen Fotografie
7

Ruim 100.000 mensen kwamen woensdag af op de elfde editie van Rescue Vlissingen, het grootste hulpverleningsevenement van Nederland dat om het jaar plaatsvindt.

Rescue brak hiermee een bezoekersrecord. De tiende editie in 2016 trok ruim 80.000 mensen.
Het was schuifelen, maar daar kreeg het publiek adembenemende shows en demonstraties voor terug op de boulevards, het strand en de zee bij Vlissingen.

Honderdtachtig reddings- en hulpverleningsdiensten uit zeven landen lieten zien wat ze in huis hebben.
Jan Duindam uit Katwijk was er met familie. „In één woord spectaculair”, noemt Duindam het evenement. „Vooral van de vliegshow van vier Britse propellervliegtuigen heb ik genoten. Knap werk. In Katwijk hebben wij elk jaar een soortgelijk evenement, maar Rescue is veel grootschaliger. Het was hier wel erg druk op de boulevards. Je moet er niet aan denken dat er iets voorvalt. Maar ja, de hulpverleners zijn dan wel direct ter plaatse.”

Blusdemonstratie
Het Vlissingse echtpaar Jeroen en Patricia de Zeeuw noemde Rescue 2018 „groots.” Ook voor hen was de vliegshow een onbetwist hoogtepunt. „Maar ik houd eigenlijk wel van alles wat zich in de lucht afspeelt. De blusdemonstratie van de Chinooktransporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht vond ik indrukwekkend”, aldus Patricia de Zeeuw. Haar man: „Het is goed dat er hulpdiensten zijn. Als je ze nodig hebt, staan ze altijd voor je klaar. Dat is fijn.”

Het Korps Mariniers gaf acte de présence met een roadshow, een rondreizende demonstratie waarin werd getoond wat het elitekorps in zijn mars heeft. Een marinier zegt desgevraagd dat hem wel honderd keer door voorbijgangers is gevraagd of hij Vlissingen ook zo’n mooie stad vindt. Zijn standaardantwoord: „No comment” (geen commentaar). Dit heeft natuurlijk alles te maken met de discussie over de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen.

Oude stempel
Collega-marinier sergeant-majoor Bas Kooi geeft aan niet tot de groep tegenstanders van verhuizing te horen. „Maar ik woon in Rotterdam, dat ligt dichter bij Zeeland dan bij Doorn. En ik ben ook nog van de oude stempel. Als ik de opdracht krijg te gaan, dan ga ik. Maar ik heb wel begrip voor collega’s die niet naar Vlissingen willen.”
Woordvoerder Dennis Castel van Rescue blikte woensdagavond na afloop tevreden terug op het evenement. „Het is bijzonder rustig verlopen en er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan”, zei hij. „Wel moest een enkele keer een demonstratie op de boulevard even worden gestaakt om de doorstroming van het publiek te bevorderen.

We hadden dit jaar rekening gehouden met 10.000 bezoekers meer dan in 2016. Elke keer neemt het bezoekersaantal namelijk met zo’n 10.000 toe. Dat het er uiteindelijk 20.000 meer zijn geworden hadden we echt niet verwacht.”