Remonstrantse homo welkom bij EO, „met alles wat hij is”

Het gebouw van de EO in Hilversum. beeld RD, Henk Visscher

Tom Mikkers, remonstrants predikant en praktiserend homo, kan „veel betekenen” als programmamaker bij de Evangelische Omroep. Voor ongerustheid over diens benoeming is wat EO-directeur Arjan Lock betreft geen reden.

Mikkers, eerder algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap, begon donderdag bij de EO. Hij is getrouwd met een man en was in zijn vorige functie betrokken bij een campagne voor het remonstrantisme met teksten als ”Mijn God trouwt ook homo’s”.

Critici vragen zich af of Mikkers wel gelooft dat God bestaat en dat er een leven na dit leven is.

Waarom gaat de EO met hem in zee?

Lock: „Ik heb Tom leren kennen als betrokken, gelovig en creatief. Hij is katholiek opgevoed en later bij de Remonstrantse Broederschap terechtgekomen. Dat is een deel van het protestantisme dat wij als EO ook willen vertegenwoordigen. Mikkers geeft andere woorden aan het christelijk geloof dan ik, maar heeft goede ideeën voor programma’s die bij onze missie passen.”

Gelooft Mikkers dat God bestaat?

„Ik ben met hem bij het graf van zijn vader geweest voor ons tv-programma ”Bakkie troost”. Ik vroeg: Waar is je vader nu? Hij zei: Bij God, in de hemel. Ik hoor soms wel vagere antwoorden op deze vraag.”

Mikkers is praktiserend homo. Niet elk EO-lid zal daar blij mee zijn.

„Homoseksualiteit is bij de EO een onderwerp van gesprek, net als in de kerk. Mikkers is welkom bij ons, met alles wat hij is.”

Wat vindt u van zijn campagne voor het remonstrantisme?

„Ik zou een slogan als ”Mijn God trouwt ook homo’s” niet gebruiken, maar het was marketingtechnisch een sterke campagne die mensen aan het denken zette over God, de Bijbel en het geloof. Precies wat de EO ook wil.”

Heeft de benoeming van Mikkers hetzelfde risico als de gang van zaken rond Arie Boomsma destijds?

„Nee. Bij Arie ging het mis toen hij zonder toestemming van de EO bloot poseerde in een homoglossy. Dat soort dingen zie ik Mikkers niet doen; dat past totaal niet bij hem.”