Rechter: Provincie mag edelherten afschieten

beeld ANP

De provincie Flevoland mag edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad donderdag.

Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in natuurgebied Oostvaardersplassen, wat tot veel verontwaardiging leidde. De provincie wil daarom ingrijpen en laat boswachters van Staatsbosbeheer 1830 edelherten schieten. Vijf natuurverenigingen wilden dat de rechter dat in een kort geding zou verhinderen. Volgens de rechter voldoet de provincie aan de voorwaarden om deze vergunning te verlenen. Zo zijn de gevolgen voor de overige flora en fauna afdoende onderzocht, vindt de rechtbank.

Staatsbosbeheer begint volgende week met de uitvoering. De rechter is het met de provincie eens dat een situatie als in de vorige winter voorkomen moet worden. De methode van aanpak is volgens de rechtbank juist. De natuurrapporten waarop het besluit is gebaseerd zijn niet gedateerd, zoals de bezwaarmakers stelden.

Alle juridische belemmeringen om de opdracht uit te voeren, zijn nu weg, stelt Staatsbosbeheer. Dat de faunabeheerders niet meteen gaat schieten, heeft te maken met meerdere factoren, zei een woordvoerder. „We willen het zorgvuldig en veilig doen.” Zo zijn ook de weersomstandigheden en de locatie waar de herten zich bevinden van belang.

Faunabescherming erg teleurgesteld