Rechtbank: verdachte moord Wiersum voorlopig vast

Pers bij de beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam, voorafgaand aan de eerste zitting in de rechtszaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum. beeld ANP

Giërmo B., verdacht van het medeplegen van de moord op advocaat Derk Wiersum, blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald, aan het slot van de eerst inleidende zitting in de strafzaak tegen B.

B. was in de periode voor, rond en na de moord de gebruiker van de vluchtauto waarop bloedsporen van Wiersum zijn aangetroffen. Ook had hij een telefoonnummer in gebruik dat vlak voor de moord veelvuldig in contact stond met een nummer dat ook regelmatig naar Wiersum had gebeld. Na de moord waren beide telefoonnummers uit de lucht. Dit alles maakt volgens de rechtbank de verdenkingen tegen B. zwaar genoeg om hem vooralsnog in de cel te houden.

B. (36) ontkent iets met de moord te maken te hebben. Hij zegt „totaal” te hebben meegewerkt aan het onderzoek, sinds zijn arrestatie op 27 september, negen dagen na de moord. B.’s advocaat had om opheffing van het voorarrest gevraagd, omdat het tot dusver verzamelde bewijs te mager zou zijn. B. heeft wel toegegeven dat hij de vluchtauto, een Opel Combo, regelmatig gebruikte, maar dat zou zijn geweest om grof vuil weg te brengen.

Wat B.’s rol precies is geweest, is nog niet door het Openbaar Ministerie uiteengezet. Het OM verwacht binnen afzienbare termijn de arrestatie van meerdere verdachten. Het onderzoek is nog in volle gang.

Een neef van de onlangs gearresteerde Ridouan Taghi zit ook vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Het is nog niet duidelijk wanneer hij voor het eerst voor de rechter moet verschijnen. Ook is er nog geen datum bekend wanneer B. opnieuw voor de rechter moet verschijnen.

Naar Taghi wordt gewezen als opdrachtgever voor de moord. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo, waarbij Taghi hoofdverdachte is.