Rechtbank: Inzet undercoveragenten in moordzaak Enschede terecht

Het bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede, waar de vier slachtoffers waren aangetroffen. beeld ANP, Vincent Annink

De rechtbank in Almelo heeft geen bezwaar tegen de inzet van twee undercoveragenten in het onderzoek naar de viervoudige moord in Enschede. De rechter verwierp donderdag een verweer van advocaat Yehudi Moszkowicz.

De advocaat meende dat undercoveragenten een veel te zwaar middel zijn geweest tegen zijn cliënte, Zizi W. (39), de enige vrouwelijke verdachte in de omvangrijke zaak. De raadsman betoogde tijdens een inleidende zitting dat het OM hiermee zijn recht op vervolging heeft verspeeld. De rechtbank is dat niet met de advocaat eens.

Zizi W. zou samen met twee mannen betrokken zijn bij de levering of de bemiddeling van de vuurwapens die werden gebruikt bij de moord op vier personen op 13 november 2018 in de winkel van een van de slachtoffers.

Verdachte in de moordzaak is de 58-jarige Camil A. en zijn twee zonen Denis (31) en Dejan (33). Zizi W. zou een relatie met de oudste zoon hebben gehad.

Volgens advocaat Moszkowicz waren de twee undercoveragenten een Nederlandse vrouw en een Servische man. Zij zeiden dat zij het afval achter de familie van de Serviër wilden opruimen, waarmee bedoeld werd dat zij bewijsmateriaal wilden verdonkeremanen. Vader A. en zijn zonen zijn eveneens van Servische komaf. Zizi W. zou zijn geïntimideerd door het bezoek van het tweetal.

Levenslang

De drie hoofdverdachten, vader A. en zijn zonen, verschenen donderdag niet in de rechtszaal. De zaak rond de viervoudige moord zal naar verwachting volgend voorjaar inhoudelijk worden behandeld.

Op een enkel detail na heeft het OM het omvangrijke dossier afgerond. Justitie heeft eerder al gezegd volop bewijs te hebben tegen de verdachten. De familie A. hangt een levenslange celstraf boven het hoofd.