Rechtbank: advocaten kroongetuige ‘zo lang mogelijk’ anoniem

De nieuwe advocaten van kroongetuige Nabil B. zullen hem „zo lang als mogelijk” anoniem en afgeschermd bijstaan tijdens de inleidende zittingen van het liquidatieproces Marengo. Dat is nodig „gezien de risico’s”, zei de voorzitter van de rechtbank Amsterdam donderdag bij aanvang van de zitting.

Kroongetuige B. en zijn advocaten zitten op een andere locatie dan de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp waar de zitting is. De advocaten spreken via een stemvervormer. De rechters, officieren van justitie en andere advocaten weten ook niet wie zij zijn; dat is een unicum in de Nederlandse rechtspraak. Nog niet eerder traden advocaten van wie de identiteit niet bekend is, op in een openbaar proces . De rechters bekijken per zitting hoe de rol van de advocaten eruit gaat zien. Overigens hebben diverse media gemeld dat de identiteit van de advocaten bij hen bekend is.

Hoofdverdachte in Marengo is de onlangs gearresteerde Ridouan Taghi. De toenmalige advocaat van kroongetuige B., Derk Wiersum, werd afgelopen september op straat doodgeschoten. Door deze schokkende moord is het proces met nog meer veiligheidsmaatregelen omgeven.

Donderdag en vrijdag wordt onder meer de voortgang van het onderzoek in de zaak tegen de groep van zestien verdachten besproken. Het Openbaar Ministerie houdt hen verantwoordelijk voor onder meer vijf liquidaties. De zaak tegen de eind vorig jaar in Dubai opgepakte Taghi wordt op 6 maart voor het eerst op een openbare zitting besproken, apart van de rest. Via zijn advocaat heeft hij onlangs te kennen gegeven dat hij die dag niet van plan is in de rechtszaal te verschijnen.